Home > çocuklar için tasarımlar > Escher çocuklar için tasarlasaydı…

Escher çocuklar için tasarlasaydı…

Haziran 11th, 2009 banu Leave a comment Go to comments

Escher ile 25 yıl önce ortodonti tedavime başlarken dişçimiz Koray abi’nin duvarında asılı tablolarla tanışmıştım. Yıllarca dişçi koltuğunda ağzım açık yatarken, gözümle sonsuz merdivenlerin nereye gittiğini anlamaya çalıştım… Escher benim adını öğrendiğim ilk modern sanatçı oldu. Sonradan öğrendim ki aynı zamanda matematikçiymiş…

Escher sonsuzluğu 2 boyutlu bir kağıtta tasvir etmiş, paradoks, metamorfoz gibi soyut gelen kavramları somutlaştırmıştır. Birbirini çizen eller, içi dışa dönüşen yüzeyler, hep çıkan merdivenler, nesnenin zaman içinde alacağı tüm haller… çizgilerinde göze çarpar…

Kore’li IWASHIN firmasından iki tasarımcı Shin Jang Hyun ve Lee Bo-Kyung de, Escher’in metamorfozlarından ilham alarak, Tessell isimli bir yer matı tasarlamışlar. Geçen sene gördüğümde gözlerim ışıldamıştı. Rengarenk bir yer matı, aynı zamanda çocukların birleştirmeleri için bir puzzle ve üzerine binebilecekleri bir oyuncak… Bence çocuklarda yaratıcılığı, şekil uzay becerilerini geliştirmek için muhteşem bir fikir… Geçenlerde de “tabure ve masaya dönüşen çiçekler” ve “dominolara dönüşen elfler” ile Tessell in the Forest serisini gördüm. Bir kez daha bayıldım.

Henüz Türkiye’de hatta Amerika, Avrupa ve Avusturalya’da satılmıyor. 114000 WON (yaklaşık 90$) fiyatla internette bir sitede satışının olduğunu buldum. Fiyat olarak çok ulaşılamaz değil ancak site Korece :D
.


bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. itir salanci
    Haziran 17th, 2009 at 16:44 | #1

    muthiş tasarımlar banu! bende escher’ i teyzemin evindeki bazı posterlerde tanımıştım, doruk da hastası oldugu icin bir arada onun dolaplarinda vardı posterleri, kafam karışır, karıştıkca daha merakımı çekerdi :)

    nasıl çözeceğiz biz bu korece durumunu? fiyat da makul gibi..

  2. Fatma
    Temmuz 16th, 2009 at 17:03 | #2

    Bu korece sorununu aşabildiniz mi? Escher paradokslarından yer kaplaması mükemmel fikir. baktıkça bakası geliyor insanın.

  3. Kasım 11th, 2009 at 15:16 | #3

    Daimi bir Escher’ci olarak bu yazıyla karşılaştığıma çok memnunum. Ve yazıdan yazıya geçerken bu kadar tatlı ve yetenekli bir hanıma denk geleceğimi hiç tahmin etmemiştim. Muhakkak tanışmak istiyorum :))

  4. Kasım 12th, 2009 at 00:23 | #4

    Anneyazar :) teşekkür ederim… Gördüm de Ankara’dasın galiba… bizim seyahatler başlıyor yeniden ama dönüşümüzde tanışalım mutlaka :)

  5. Kasım 13th, 2009 at 02:22 | #5

    mutlaka :)

  1. No trackbacks yet.