Home > tariflerim, yemelik > Çok Kolay Ev Ekmeği

Çok Kolay Ev Ekmeği

“Mira’cım yemek yemiyor… ben de elimde kaşık kıvranıp duruyorum…” diye pek bir hayıflanıyordum. Eline bir şeyler verip oyalayınca bir iki kaşık yedirebiliyordum. Sonunda o iki kaşığı yesin diye peşinde koşmaktan tamamen yıldım. Mira’da bunu bekliyormuş. 4 elle saldırdı kendi kendini beslemeye… Kaşığı elime alayım veya kaşıkla yiyeyim diye bir hevesi hiç yok.

Tabi özgür ruhlu cadımın yemek yerken etrafının temiz kalabilmesi için masaya yapışan tabak, sandalyesi altına örtü falan fayda etmiyor. Ben de her defasında süpürgeyi çıkartmaya üşendiğim için pis pis oturuyorduk ki annemin yaptığı baskılara dayanamadım. Bir şarjlı süpürge arayışına giriştim. FAKİR’in kedi köpek kılına bile deva olan bir modelini gözüme kestirdim. hepsiburada.com’da indirime girdiğini görünce hemen bir tane sipariş verdim. Artık pirupak oturabileceğiz :)

Geçenlerde Tijen İnaltong’un ev ekmeği gibi olamaz yazısını okuduktan sonra aklıma takıldı. Ne zamandır evde ekmek yapmıyordum. Oysa Mira’cım kemirebildiği yiyeceklere pek bir bayılıyor ve mis gibi ev ekmeğinden güzel kemirilecek bir şey olamaz ki…

Bir kaç sene önce Arman Kırım’ın yazılarından sonra evde ekmek yapma işine bayağı takmıştım. Arman Hoca NY Times’da okuduğu bir yazıyı paylaşmış ve Jim Lahey isimili bir fırıncının tarifi ile evde ekmek yapma işini çok kolay ama profesyonel bir sonuç ile nasıl yapabileceğimizi ballandıra ballandıra anlatmıştı. Bir başka yoğurulmayan ekmek tarifini Portakal Ağacı‘nın da yaptığını görünce daha fazla beklemeyeyim dedim.

Ben her zamanki gibi Arman Hoca’nın verdiği tarifi kullandım. Un, tuz, maya, suyu bir kaşık ile karıştırıp, üstü kapalı bir kenarda 20 saat unutuyorsunuz. Hamurun cıvık olması hiç aldatmasın sizi… her defasında muhteşem oluyor. Kapaklı bir kapta pişmesi işin püf noktası…

Yanlız bu ekmek yapışımda zihni sinir bir proje gerçekleştirdim. Hamuru top gibi yapıp 2 saat bekletmeden hemen önce… yarısını yeni aldığım silikon küçük dikdörtgenli kek kalıbına paylaştırdım. Son iki saati beklettim. Bu kek kalıbını içine koyabileceğim kapaklı bir borcamı fırında ısıttım. Silikon kek kalıbını sıcak borcamın içine koydum ve kapağını da kapattım. Ekmeklerim daha küçük olduğu için pişirme süresini biraz daha kısa tuttum. (20 dakika kapalı + 15 dakika açık kapak)

Böylece yuvarlak bir somun ekmeğin yanında minik minik ekmeklerimiz de oldu… Bunlar ile Mira dişini kaşıyor. Ben de minik sandviçler yapıyorum…

Aslında bu ara yazacak çok şeyim var ama hiç vaktim yok… Kısa kısa notlar alıyorum. Bir fırsat yaratıp… 2008′den kalan sobelerime cevap… Organizasyon işlerinde çalışan bir profesyonel olarak, birinci yaş doğum günü kutlamaları üzerine bir yazı… Oyuncak seçimlerimiz üzerine bir yazı… yazabilmek için kıvranıyorum.

bunlara da göz atabilirsiniz…

Categories: tariflerim, yemelik Tags: , ,
  1. Ocak 14th, 2009 at 13:41 | #1

    Lütfen yaş günü yazısı en yakın zamanda gelsin, 1 aydan az zamanım kaldı :)

  2. Ocak 14th, 2009 at 13:55 | #2

    videoya bayıldım, gayet iştahlı yiyor. Bence yemiyor olayına fazla takılma, ne kadar takarsan konu o kadar büyüyor. Bir zaman sonra zaten karnı açıkınca yemek istediğini söylüyorlar.Çok kibar miracım, avuçlayacakmış gibi daldırıyor elini, son anda karar değiştirmiş gibi kibarca bir tane alıyor,çok şeker:)

  3. Ocak 14th, 2009 at 17:33 | #3

    miracık çok tatlı görünüyor.ev ekmeğini bende deneyeceğim.
    doğum günü kutlamaları ile ilgili yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum.evet bizimde çok az zamanımız kaldı:)birkaç süs almıştık ama

  4. Ocak 14th, 2009 at 17:34 | #4

    Bizim de bir şarjlı süpürgeye ihtiyacımız var :)) Ne güzel yiyor Mira beni bile izlerken iştahım kabardı :))

  5. Ocak 14th, 2009 at 17:59 | #5

    çok güzel olmuş annesi eline sağlık. ben de mayalı hamurdan patatesli çörek yaptım. kabuk çıtır çıtır oldu. verdim eline kemirdi durdu. bence gayet sağlıklı bir kız Miracık. senin gibi bir annesi olduğu için de çok şanslı..
    not. ilk doğumgünü yazını merakla bekliyorum..
    sevgiler
    gorki

  6. Ocak 15th, 2009 at 00:58 | #6

    masallah diyeyim, ne diyeyim :) Koca insan gibi hapur hupur yiyor masallah :))

  7. Ocak 17th, 2009 at 23:55 | #7

    Ay Allahım darısı bize innşaallllaaaaaaaaaaaah!!!

  1. No trackbacks yet.