Home > tariflerim, yemelik > Şekersiz Dondurma Tarifi - 1 - Cevizli

Şekersiz Dondurma Tarifi - 1 - Cevizli

Ağustos 24th, 2010 banu Leave a comment Go to comments

Geçenlerde Esra, Şeker Saçmalığı konusunu güzelce yazmıştı… 2,5 yaşını geçen Mira, halen 12-18 aylık kıyafetlerini mini olarak giymeye devam ediyor ya, çocuk kıyafetlerinin bedenlerindeki gariplik fazlasıyla dikkatimizi çekmişti. Hangi persentilde olduğunu geçen seneden bu yana takip etmeyi bırakmama rağmen çok minik bir çocuk olmadığını da görebiliyorum. Ancak şeker tüketimi konusunda, 2 yaşına kadar koruduğum yaklaşımımı, eski katılığında koruyamadığımın da farkındayım ve bundan rahatsızım. 2 yaşa yaklaşırken, sadece çikolata ve dondurma ile başladığımız tanışma süreci ardından gelen talep etme hızı beni korkutmaya yetti. Şimdilerde çikolatanın lezzeti konusunda hem fikir olduğumuzu biliyor ancak çok az miktarda ve evde yenecek bir şey olduğunu düşünüyor. Dondurma ise zayıf noktası… Cenk de gerçek bir dondurma canavarı olduğundan, armut dibine düştü..

Biliyorum, Mira da marketlerdeki cafcaflı paketlerin sadece oyuncak olmadığını ve kötü gıdanın şeytani çekiciliğini istemesem de bir ara öğrenecek. Benden öğrenmesine ise gerçekten hiç gerek yok… Oysa sağlıklı beslenme üzerine damak tadını geliştirmek için - hele ki günümüz koşullarında - çok özel bir çaba harcamak gerekiyor. Bunu benden başka öğrenebileceği bir yerde yok. Çocukluk alışkanlıklarını sonradan değiştirmek nereye kadar mümkün ki? Hem her zaman, herkes için en güzel yemek annesinin yaptığı değil midir?

Günümüzdeki durumun vahimiyeti anlamak için, kendi çocukluğumu düşünmem yetiyor… Biz büyürken bu kadar çok şeker, çikolata, ıvır zıvır yoktu ortalarda… Benim aileme özel olarak; annem de biraz gaddardı. Abur cabur almadığı gibi pasta börek ile dahi işi olmazdı. Yerine keçiboynuzu, erik kurusu murusu oyalardı bizi… İlk harçlıklarımızı cebimize koyduğumuz ilkokula kadar da böyle gitti bu durum. Şikayetçi olduğumu hatırlamıyorum.

Şimdiki zaafımız donduma dedim ya… Anne ve Bebişi’nin Basit Bir Yaşam blogundaki bir yorumuyla - evde var çocuğum, eve gidince evdekini yersin - taktiğinin asla modası geçmeyecek, zamansız ve evrensel olduğunu hatırladım :) ve hafta sonu itibarı ile aynen uygulamaya aldım.

Zaten 3 yıl önce gerçekten 3 kuruş denebilecek bir paraya aldığım dondurma makinasını, Cenk’in bu makineye olan özel ilgisi sayesinde zaten sıkca kullanıyordum. Geçen yaz da, Mira’nın ilk defa dondurma ile tanışması için şeker yerine bal ve pekmez ile çeşnilenmiş bir hayli deneme yapmıştım. - hatta bloga koymak için resimlemiştim bile… ama babamı kaybettiğimiz döneme denk gelince, o zaman, o fotoğraflara, bir daha elimi sürmek gelmemişti.. - Velhasıl, geçen pazar sabahını, yamak olarak Mira’yı çalıştırarak, pekmezle tadlandırılmış Cevizli Dondurma yaparak değerlendirdim. Tarifi aşağıda…

Cevizli Dondurma

400ml tam yağlı süt

200ml süt kreması

100gr ceviz

150gr (büyük bir çaybardağı dolusu) pekmez

4 yumurta sarısı

Ceviz rondodan geçirilir. Süte katılır. Hafif tıkırdayacak şekilde kaynatılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır. Diğer yanda yumurta sarıları, pekmez ile iyice çırpılır. Isıya dayanıklı bir kap içerisinde, kaynamakta olan suyun üzerinde yerleştirilir.  Pekmezli yumurta karışımına cevizli sütten yavaş yavaş ilave edilerek benmari uslulü pişirilir. Tahta kaşığın arkasını kapayacak bir kıvamı bulduğu zaman suyun üzerinden alınır ve tamamen soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım çırpılmış soğuk krema ile karıştırılır. Dondurma makinasına veya buzluğa alınır.

Makinanız yok ise Anne ve Bebişi şurada, Pratik Annem burada, Cafe Fernando ise şu yazısının sonunda güzelce anlatmış makinasız dondurma yapımını…

Damak tadını değiştirmek üzerine “Beyaz Unsuz, Beyaz Şekersiz Hamur İşleri” kitabı bunun için çok güzel bir başlangıç… 2006 yılından bu yana bir çok tarifini denedim ama tariflerin çok ötesinde fikren faydalandım. Henüz duymadıysanız, şiddetle tavsiye ederim.

bunlara da göz atabilirsiniz…

Categories: tariflerim, yemelik Tags: , ,
  1. Ağustos 26th, 2010 at 09:01 | #1

    Bravo sana! Beslenme konusunda böyle bilinçli anneler oldukça bu çocukların sırtı yere gelmez. Dondurma tarifi de nefis, makineyi dolaptan çıkarmalı. Hülya ekmek makinesini çıkartmıştı, sen de dondurma makinesini çıkartacaksın bana, anlaşıldı.

    Mira’nın fotoğrafları çok güzel, rengarenk, Mira da nasıl fotojenik ve güzel bir çocuk!

    O kitapta çok güzel kkurabiye tarifleri falan var, Türkiye’den ısmarlamıştım, sağolsun getirmişti arkadaş.
    Sevgilerimle

  2. Ağustos 26th, 2010 at 11:09 | #2

    Eline sağlık, ben de bu kitaptan cok yararlanıyorum. Evde var kızım, evdekini yersin yaklaşımını da uzuun zamandır benimsiyorum..
    Fotoğraflr yine cok guzel..

  3. Ağustos 26th, 2010 at 12:31 | #3

    Banucuğum,
    Ellerine sağlık. İlk fırsatta yapacağım. Süt kreması dediğin şu marketlerdeki hazır kremalar mı yoksa başka bir şey mi? Kesinlikle katılıyorum, şu evde var kızım taktiği bence de şahane ve her yerde, her koşulda acayip işe yarıyor.

  4. Ağustos 26th, 2010 at 15:04 | #4

    Benim oğlum da dut kurusuna bayılıyor, ama marketlerdeki renkli paketlerden de gözünü alamıyor, evdeki taktik en iyisi, bir de sevdiği birşey varsa dut kurusu gibi, hadi ondan alalım diyip geçiştiriyorum. Bu arada ellerinize sağlık, nasıl da keyifli yiyor :)

  5. Ağustos 26th, 2010 at 15:19 | #5

    Banucum süt kremasını bende merak ettim.Bu tarifi temel kabul edip ceviz yerine başka şeylerle çeşitlendirebilir miyiz?

  6. Ağustos 26th, 2010 at 17:49 | #6

    Açalya… teveccünüz :) bence de sen makinayı çıkart ama yeme… muhteşem olmuşsun yazık olur :)
    Esra… teşekkürler…
    Çiğdem’cim… süt kreması dediğin aynen o hazır kremalar oluyor.
    Bahar… dut kurusu hayat kurtarıcı… Mira da çok sever…
    Neslihan… Ceviz yerine fındık, fıstık da olabiliyor. karışımı meyveli de hazırlayabiliyorsun. onun bir örneğini de yazacağım.

  7. Ağustos 26th, 2010 at 20:48 | #7

    Harika! Afiyet pekmez bal olsun Mira’ya (dikkat edersen seker yerine pekmez kullandim ;)

    Kitaptaki tarifleri cok fazla uygulayamasam da cok sevmistim ben de, fikirlerinden yararlanmistim. Tahinli pekmezli kekini yapardim, goruntusunun guzelligi hala gozlerimin onunde…

  8. Eylül 16th, 2010 at 08:46 | #8

    tarif şahane. gördüğüm en sağlıklı çocuk snack’i kesinlikle

  9. Eylül 21st, 2010 at 13:12 | #9

    Ya ben bu yaziyi nasil da kacirmisim! Tarif harika, Mira da gayet basarili modellik konusunda, dondurma nasil yenir ogrendik sayesinde :) Saclarin rengi acilmis sanki, tatil yaramis besbelli :)) Dedigin kitabi seneler once UK’e gitmeden almistim ama giderken nereye tiktiysam bulamiyorum simdi, kim bilir hangi acilmamis kolinin icindedir!!! Tekrar alacagim sanirim…

  10. Ekim 20th, 2010 at 23:47 | #10

    Bu yil, 1.5 yillik Turkiye seyahatimizde, 3.5 yildir yemedigi kadar seker-cukulata yedi MK maalesef. Ne var bu salak sekerlerde anlamiyorum ki! Herkes cocuklarin eline avuc avuc seker tutusturuyor. Ben izin vermeyince de cocuga resmen aciyorlar! Yahu, bir komsumuzun oglu 12 yasinda ve karacigerinde yaglanma varmis! Inanabiliyor musunuz? 60 yasindaki kayinpederime daha yeni kondu o tani ve hayatinda tatli yemez, az ve oz yer. Onun yaglanma sebebi alkol yuzunden, yemekten bile degil yani.. Cocuklar obez! Anne babalarina bakiyorsun minyon, citi piti tipler, cocuklar anne babalarinin toplami kadar! Ve daha sadece 10-12 yasindalar. Kac cocuga ki birisi 10 aylik ve 13 kilo! doktor rejim vermis! Ye sekeri, ye tatliyi.. olacagi bu.. Ve hala, aman meyve verelim diyen yok, hala cocuklara seker, cukulata veriliyor!

    Neyse, cok sinirliyim bu konuda.. Bu pekmezli cevizli tarifi en kisa zamanda deneyecegim, ellerinize saglik :))) 100 gr ceviz kabuksuz haliyle 100 gr degil mi?

  11. Ekim 20th, 2010 at 23:47 | #11

    1.5 yillik degil 1.5 aylik olacak :)

  12. Ekim 30th, 2010 at 22:39 | #12

    Evren, ben de tahinli keke bayılırım :) uff üzşemeyip kalkıp yapsam mı acaba…
    Hülya, izindeyim :)
    Benden Bizden… iyice sarışın oldu gerçekten :) ben Mira’dan sonra daha çok el atar oldum bu kitaba…
    Annevebebişi… geçenlerde de bakıcımız, havalar soğuyunca kayınvalidesine bıraktığı 8 aylık bebeğine sebze yerine kendi yedikleri pudingten - çok canı çekti bahanesiyle - verdiklerini duydu. Neyse ki tekrarlamadan mudahale edebildi. Tabi biraz yaşını geçtiğinde nasıl ne şakilde koruyabilecek bilmiyorum. Cehennem yolları iyi niyet taşları ile döşeniyor. 100gr. ceviz kabuksuz ceviz ama daha az yoğun bir ceviz tadı için daha azı da kullanılabilinir.

  1. No trackbacks yet.