Home > sağlık > Bebeklerde yüksek ateş üzerine…

Bebeklerde yüksek ateş üzerine…

Ortalık acayip bir virüs salgını var. Annemlerin apartmanında 45 dairenin 39u hasta… Önce kardeşim, ardından annem hastalandı. Cenk ile ben acil önlemler ile ayakta atlattık derken… Mira’cımın hafif burnu akmaya başladı. İki gece önce ise ateşi biraz yükseldi. Yine bir nezle atlatıyoruz, daha tecrübeliyiz diye düşündük. Ertesi sabah iyiydi, işe gittim.

2 saat sonra Hatice’nin “Mira’nın ateşi yine 39.1°C yi buldu” diye aramasıyla soluğu evde aldım. Kendimizi kurtarıp Mira’cım için yeteri kadar önlem alamadığım için kendimi çok suçlu hissettim. Eve geldiğimde Ibufen’nin etkisi ile ateşi düşmüş keyfi yerindeydi. Ama yemek yemeyi red ediyor, sadece emmek istiyordu. Birbirimize yapışık geçirdik günü… Akşam yine ateşi yükseldi. Arada verilen Ibufen, ıslak havlu kompresleri eşliğinde sık sık emen Mira’cım ile o geceyi de yapışık tamamladık.

Dün sabah ateşi düşmüştü. Ancak kuru bir öksürük başlamıştı. Derken Hatice de boru gibi bir sesle aradı. O da salgından nasibine düşeni almış… Bu arada Mira’cım hala anne sütü dışında tek bir lokma yemeyi bile hala kabul etmeyince, doktorumuz Levent Beyi aradım. Öğleden sonra muayenehanesindeydik. Mira’nın Levent beyi görünce hastalığından eser kalmadı :) dediğine göre hafif atlatmış Mira’cım… Yemek konusunda “Israr etmeyin… Bizler de hastayken, önümüze en sevdiğimiz yemek bile konulsa canımız çekmez ya… öyle düşünün. Sizinle sofrada otursun yine önüne alabileceği yiyecekler koyun. İsterse kendisi yesin. Kaşıkla ısrarınıza tepki verecektir.” dedi.

Biz anne baba olarak ne kadar beceriksizsek, neyse ki Mira bebek olarak o derece dayanıklı… Şimdi yanımda höynk höynk diye horlayarak uyuyan Mira’cımı gördükçe böyle olduğuna şükrediyorum.

Mira doğduğundan beri, Cenk ile ikimizin de tıkanıp kaldığı bir konuydu ateşinin yükselmesi… Birimiz Mira’nın ateşi mi var acaba diye bir soru atıyor oraya… Bir bakıyoruz elimizde kulak termometresi deli gibi Mira’nın ve kalibrasyon amaçlı olarak da kendimizin ateşini ölçmeye başlıyoruz… Oysa altıncı hastalık dönemimizde Levent bey’e gittiğimizde çok sık ölçüm yapmamızın gerekli olmadığına bizi ikna etmişti :) Kulaktan ateş ölçerlerin, bu yaş bebekler için çok pratik olmadığını ama ölçümü bu tip bir termometre ile alıyorsak 0.5°C düşürmemiz gerektiğini söyleyip bizi sakinleştirmişti. Bu gidişimizde de tekrarladı anlattıklarını…

Mira’nın her ateşi çıktığında kendimi babycenter.com’daki “0 - 12 ay bebeklerde yüksek ateş” başlıklı yazıyı açıp okurken buluyorum. Levent beyin anlattıklarının da bir özeti gibi bu yazı… Aslında basit olup ama ateşli bir bebek ile boğuşurken aklıma doluşan bir çok soruma cevap bulduğum yazıdan bu sefer notlar çıkarttım. Burada da yer almasının iyi olacağına karar verdim. En azından bundan sonra açar kendi notlarımı okurum :)

Bebeğimin ateşi olduğunu nasıl söyleyebilirim?

Bebeğinizin alnını öpün, normalden daha sıcak ise büyük ihtimal ile ateşi olabilir. Bebeğin ateşinin olması vücudunun savunma mekanizmasını tetikleme görevi görmektedir. Sağlıklı bebeklerin ateşi 36°C - 38°C aralığında değişmektedir. Bebeğinizin ateşi 38°C’nin üzerinde ise ateşi vardır. (önceleri sınır 37°C’nin üzeriymiş)

Ne zaman doktoru aramalıyım, ne zaman doktora götürmeliyim?

Bu konuda en iyi kararı siz verirsiniz. Bebeğinizin hasta olabileceğini düşünüyorsanız, ateşi ne olursa olsun doktorunuzu arayın. Ateşin yüksek olması hastalığın ciddiyeti konusunda tek kriter değil. Bebeğinizin yaşı ve genel davranışları önemli faktörler. 3 aylıktan küçük bebeklerde ateş çok çok önemli… Yüksek ateşine rağmen bebeğiniz yemek yemeye, oynamaya devam ediyorsa bu iyi bir şey…

Bu arada tüm insanların vücut sıcaklıklarının öğleden sonra ve akşam üzerleri yükseldiğini, gece yarısı ve sabah erken saatlerde ise daha düşük olduğunu göz önünde bulundurmak gerekyormuş.

Genellikle;

  • Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve ateşi 38°Cnin üzerindeyse,
  • Bebeğiniz 3 - 6 ay arasında ve ateşi 38,5°Cnin üzerindeyse,
  • Bebeğiniz 6 aydan büyük ve ateşi 39,4°Cnin üzerindeyse,

doktorunuzu aramanız öneriliyor.

Doktorunuzu aradığınızda size başka belirtiler ile ilgili soruları da olacaktır. En önemlisi bebeğinizin genel hareketleri ve nasıl göründüğü… İştahı yerinde mi? - Enerjik mi? - Rengi soluk veya kırmızı mı? - Davranışlarında veya görünüşünde farklılıklar var mı? Burun akıntısı, kusma, ishal, kulağının ağrıdığına dair işaretler var mı?

Aşağıdaki belirtiler var ise durum daha ciddi olabilir…

  • Vücudunda kırmızı - mor döküntüler var ise… Bu döküntülere bastırdığınızda beyaza dönüşmüyorsa… Bakteriyal bir enfeksiyon belirtisi olabilir…
  • Burnunu temizlemenize rağmen soluk alıp vermekte güçlük çekiyorsa zatüree veya bronşiyolit olabilir…

Eğer bebeğiniz 3 aydan küçük ise doktorunuz hemen görmek isteyecektir. 3 aydan büyük, genel durumu iyi, yemek yemesi ve sıvı alımı normal ve ateşi uygun ateş düşürücüler ile 38,9°C nin altında ise 24 saat sonra görmek isteyebilir. Çünkü ateş bir çok hastalığın ön belirtisi olarak ortaya çıkıyor.

Ateş düşürücüler… Peki ateş enfeksiyonlara karşı bir savunma mekanizması ise ateşi düşürmeye çalışmak iyi bir fikir mi?

Vücut sıcaklığı yükseldiği zaman, kandaki beyaz hücre ve antikor sayıları artıyormuş. Yani vücut kendini enfeksiyonlar ile savaşmak üzere hazırlıyormuş. Ancak bebeğinizin ateşi; yemesini, içmesini, uyumasını engelleyecek kadar yüksek ise iyileşmesini geçiktirecektir.

Eğer bebeğinizin ateşi çok yüksek değilse ve genel durumu da iyiyse, hemen ateş düşürücü vermeye gerek yok. Susuz kalmasını önlemek üzere bol bol emzirin veya mama takviye edin. Fazla giydirmeyin veya uyurken sarıp sarmalamayın. Ilık bir banyo yaptırabilirsiniz veya ıslak sünger ile silebilirsiniz. Kesinlikle alkol ile ovmayın. Alkol derisi tarafından emilebiliyor veya önce çok hızlı soğumasına daha sonra ise hızla ateşinin tekrar artmasına yol açabiliyor.

Bebek ve küçük çocuklarınızın ateşini düşürmek için kesinlikle ASPİRİN vermeyin. Aspirin, çok nadir görülen Reye’s Sendromuna yol açabiliyormuş. Bu sendrom önce karaciğer yetmezliği ile başlıyor. Vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayan karaciğer görevini yapamadığı için de bu zararlı maddeler beyin dokusunda ölümcül tahribatlara neden oluyor.

Eyvah… bebeğim havale geçirirse ne yapmalıyım?

Hızla yükselen ateş bazı bebeklerde ve küçük çocuklarda havaleye yol açabiliyormuş. Doktorumuz Levent Bey bu konuda aile öyküsünün çok önemli olduğunu her seferinde vurguluyor. Ailede daha önce ateşli havale öyküsü var ise dikkat edilmeliymiş. Havale geçiren bir bebek bilincini kaybeder, salya çıkartabilir veya kusabilirmiş. Havale nöbeti bir kaç dakika sürermiş ve büyük çoğunluğu zararsızmış. Tabi bunu bilmek bile insanın içini rahatlatmaz, korkusunu azaltmaz…  Havale geçiren bebeğin üzerindeki kıyafetler gevşetilmeli, nefes borusunun açıklığını sağlamak için yüzüstü veya yan yatırılmalı, kesinlikle ağzına bir cisim sokulmamalıymış.

Önemli Not: Ben bie sağlık uzmanı değilim. Anlattıklarım sadece kişisel deneyimlerim ve okuduklarımdan kendi adıma çıkarttığım notlardır…


bunlara da göz atabilirsiniz…

Categories: sağlık Tags: ,
  1. Şubat 7th, 2009 at 09:49 | #1

    Çok geçmiş olsun .Ben de bu aralar Zülal hastalanacak diye çok korkuyorum .Bizde de önce eşim hastalandı evde 3 gün maskeyle dolaştı .Şu anda da ablam hasta 1 haftadır bize gelmesi yasak.Çocukta yüksek ateş benimde en çok korktuğum konu. Eşimin sağlık çalışanı olması da bu korkumu hafifletmiyor.En çok korktuğum ise ateşi doğru şekilde ve zamanında ölçememek. Kulaktan ateşölçerlere benim eşimde karşı, hata payının fazla olabileceğini söylüyor .Bu sebeple abartısız 20 tane eski tip derece var evde. Bişey olurda birisini yada ikisini bulamazsam diye. Bu arada Mira’nın keyfi yerinde gözüküyor:) tabi bunda anne sütüyle beslenmesinin etkisi yadsınamaz.

  2. Şubat 7th, 2009 at 16:22 | #2

    Sevgili Banu çok faydalı bilgiler bunlar..Paylaştığın için teşekkürler..Gerçekten aslında basit gibi görünen ama çok önemli şeyler ..Size de geçmiş olsun Allah’tan hafifi atlatmış Miracık…Bu arada çok tatlı maşallah..Yeğenime benzetiyorum ben onu maviş maviş..Allah nazarlardan saklasın..
    Sevgiler..

  3. Şubat 7th, 2009 at 22:06 | #3

    Banu;hepinize ve tabiki Mira’ya çok geçmiş olsun.Ateş ile ilgili paylaşım için de teşekkürler.

  4. Şubat 8th, 2009 at 01:53 | #4

    Cok gecmis olsun. Bir daha tekrar etmesin insallah.Ne kadar tatli cikmis fotograflarda :)

  5. Şubat 8th, 2009 at 18:25 | #5

    çok geçmiş olsun, Allah daha beterinden saklasın..
    size de kolay gelsin.. öptük sizi…
    sevgiler
    gorki

  6. Şubat 8th, 2009 at 19:07 | #6

    Çok geçmiş olsun hemen iyileşsin Miracım…

  7. Şubat 9th, 2009 at 17:29 | #7

    çok geçmiş olsun,güzel bir yazı yazmışsın arkadaşım ,arada panik olmamamk için hepimizin okuması lazım,ama karya 4 yaşında olmasına rağmen ben hala telaşlanıyorum,senin düştüğün notlara ek olarak ateşli bebeğe çok fazla sarılıp ten teması kurulmaması gerektiğini ekliyim ,çünki bizlerin vucüt sıcaklığı bebeğimizi daha da ateşlendiriyor birde öğrendiğim en önemli şeylerden biri ,öksürüğe dikkat,

  8. Şubat 10th, 2009 at 09:34 | #8

    Çok geçmiş olsun, her şeyin geçtiğini umuyorum. Duyduk ki, Mira’nın doğumgünüymüş bugün.

    İyi ki doğdun güzel Mira, nice mutlu, sağlıklı yıllara…

    Banu çok güzel bir siten var bu arada. Ellerine sağlık, zamanına bolluk :)

  9. Şubat 10th, 2009 at 21:07 | #9

    Şimdi Miracık’ın doğum günü olduğunu duydum.İyi ki doğmuşsun Mira !Dünya senin doğumunla daha iyi ,daha güzel bir yer oldu.
    Nice,nice mutlu sağlıklı ve ailenle beraber uzun yıllara inşallah.Annen izin veriyorsa öpüyoruz seni:))))

  10. Şubat 11th, 2009 at 02:10 | #10

    Sevgili Banu bak ufacık bir yorumun ile seni bulmuş oldum ne iyi oldu yoksa nerden haberim olacakdı bir Mira ve bir Banudan.TAKİPDEYİM BUNDAN KELLİ:)
    Geçmiş olsun diyorum öncelikle öyle güzel yazmışsınki sanki beni anlatmışsın inanki ateş mi gördüm anında elimde ateş ölçer 10 dakika aralıklarla ölç babam ölç içim tükeniyor.Doktorunuzun uyarılarını aklımda tutacağım bundan sonra bende.Miranın anlamını bilmiyorum ama benim kızımın ismi Rima…ne kadar benzer isimler ne kadar hoş:)
    Doğum gününüde en içden dileklerim ile kutlarım bu arada Miracığın.
    Sevgiler /EBRU

  11. Şubat 11th, 2009 at 08:50 | #11

    Banu çok geçmiş olsun,bizimde tam geçti diyoruz yeni baştan başlıyor,begüm geçen hafta burun tıkanıklığı ile başlamıştı doktor ilaç verdi bir hafta sonra gittik ilaçları keselim iyileşmiş dedi kestiğimiz akşam burnu yine tıkantı hafif ateş te oldu anlamadım ben bu işi ??

  12. mehmet
    Mart 7th, 2009 at 09:46 | #12

    herkese öncelikle cok gecmiş olsun benimde kızım havale gecirdi su an durumu cok iyi olmasına karşın cok korkuyorum inşallah hiç sorun olmaz

  13. Temmuz 9th, 2009 at 20:35 | #13

    oğlum 2 gündür ateşliydi. çok faydalı oldu bu bilgiler
    emeğine sağlık

  1. No trackbacks yet.