Home > kitap, paylaşmalık, çocuklar için tasarımlar > İlham verici boyamalar… karalamalar…

İlham verici boyamalar… karalamalar…

Bundan hemen hemen bir yıl önce, Mira bizi şenlikli bir aile olarak çizmeye başlamıştı… Koridordaki bir duvarı kaplayan aynayı, cama yazabilen - ve silinebilen - pastelleri ile saatlerce huşu içerisinde çiçekler, güneşler, salyangozlar, kuşlar, tırtıllar, ağaçlar vs. vs. ile beziyordu. Evin belli bir köşesinde böylesi bir modern sanat eserinin daimi varlığına fazla alışmış ve ipin ucunu bir ara kaçırmışız ki, eline kalem alıp hiç bir şey çizmez olmuş. Boyaları, simleri, makası çılgınca kullanırken, iş bir türlü şeyler çizittirmeye gelmiyormuş. Farkında bile değilmişiz. Geçen ay, “sen bana bir güneş çizer misin?” diye yanıma yanaşması üzerine öylesine “sen niye denemiyorsun?” dedim. Boynunu büküp “ben hiç güzel çizemiyorum ki… babaannem de çok güzel çiziyor, halam da… sen de çizerşin” dediğinde de uyandım. Uzun zaman önce okuduğum ve anlaşılan zihnimin derinliklerine gömdüğüm Susan Striker’ın Çocuklarda Sanat Eğitimi kitabı geldi aklıma… Tekrar kalem ile barışması için yapmamız değil, ne yapmamamız gerektiğini hatırladım… Bebek adımları ile kaldığımız noktaya yaklaştık - ki bu akşam bize yeni bir aile tablosu hazırladı… (sol üst köşedeki Mira, altındaki Cenk, sağdaki koca kütle ise ben ve karnımda kardeşi :) )

Aslında bu yazının varacağı yer; son zamanlarda gözüme çarpan çocukları çizmekten uzaklaştırmayacak alternatif boyama kitapları olacak… Ama bu kitapların benim gözümde neden farklı olduğunu anlatabilmek için Çocuklarda Sanat Eğitimi kitabından bir alıntı yapmam gerekiyor. Çocuğum sanatçı olsun, ressam olsun, yetenekli olsun diye değil, kalıplarımızı kırmak, çocuklarımızı özgür bırakmak adına… bir de bakın biz ettik, siz etmeyin diyebilmek için…

Yaratıcılığı Öğretmenin 10 Temel Kuralı

  1. Bir çalışmanın nasıl olması gerektiği konusunda beklentilerinizi unutup, neyi nasıl kullanacağını çocuğunuzun kararına bırakın
  2. Asla çocuğunuzun çalışmasına el sürmeyin. Çocuğun bir resmi kendi başına ortaya koyması, sizin resme yapabileceğiniz katkıdan daha önemlidir.
  3. Resimdeki tesadüfi şekilleri gerçek nesnelere benzetmeyin
  4. Çocuğa nasıl çizmesi gerektiğini göstermeye kalkmayın, yada onun adına gerçek resimler çizmeyin. - Öğretmeye çalıştıklarınız, çocuğunuzun keşfetmesini, yaratmasını engeller nitelikte olabilir.
  5. Çocuğunuza asla bu ne? ne çiziyorsun gibi sorular sormayın.Yaptığı şeyin nasıl olduğu, ne olduğundan daha önemlidir.
  6. Çocuğunuza asla boyama kitapları, kolay boyalar, kalıplar, çizim makinaları gibi sanatsal yaratıcılı engelleyen oyuncaklar almayın.
  7. Çocuğunuzu resim yarışmalarına veya çocukları karşı karşıya getiren etkinliklere katılmaya yöneltmeyin.
  8. Çocuğunuzu tek doğru yanıtı bulmaya değil, çözüm olabilecek pek çok alternatif üretmeye yöneltin. - gerçek yaşamda her sorunun tek bir çözümü yoktur. Sanat sorunları nasıl çözebileceklerini öğretir çocuklara…
  9. Uygun olmayan yüzeylere resim çizdiği için çocuğunuzu asla azarlamayın. Ona kağıt verip, güzel, çizme isteğin kabardı anlaşılan deyin.
  10. Bir gelişim sürecini tamamlamadan diğerine geçmeye zorlamayın.

Suzan Striker’ın kendi sitesinden, boyama kitabına alternatif bakış açısı ile hazırlanmış Anti-Coloring Book isimli kitaplara ulaşılabiliyor. Türkiye için satışı yok… Ancak örnek sayfaları indirip basabilirsiniz.

Suzan Striker’ın alternatif boyama kitaplarının benzerleri; yurtdışında Do you Doodle? - The Art Doodle Book gibi isimler ile yayınlanmış. Aynı seriye Türkiye’de de Doğan Egmond Çocuk Kitaplarından Düşle ve Çiz 1-2-3 ve Küçük Ressamın Çizim Kitabı adları ile de ulaşmak mümkün…

Son olarak Brezilya’lı ressam - heykeltraş Romero Britto’nun hazırladığı “Color like an Artist” boyama kitabı dikkatimi çekti. Sadece Britto’nun tarzından dolayı bu kitapları da alternatif boyama kitabı olarak değerlendirmek mümkün. Anti-Coloring ve Doodle kitaplarına göre daha küçük yaşların da ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. Ocak 13th, 2011 at 00:52 | #1

    Yararlı bir yazı. 10 temel kuraldan bazı maddeler çok işime yarayacak, teşekkürler. Susan Sticker’ın kitanını da ısmarlayacağım.
    Sen hamile misin? haberim yoktu, tebrik ederim.

  2. Ocak 13th, 2011 at 01:00 | #2

    Şimdi anti-coloring book’lara baktım amazon’da, hepsi 6 yaş ve üstü için kitaplar. Bilginize…

  3. Ocak 13th, 2011 at 01:18 | #4

    Açalya.. yaa hamileyim hem de fena halde :P
    Bu 10 temel kural aslında en başta kendime hatırlatma oldu. birilerinin daha işine yaracak olması cabası diyeyim…
    Striker’ın kitapları da, Doodle kitapları da 5 yaş üstüne hitap eder… Strker’a göre sınırlı boyamayı öğretmek için ekstra çaba harcamaya gerek yok, zaten zamanı geldiğinde kendiliğinden yapacaktır. Sınırlı boyatmak için değil ama Britto’nun çizdiği kitaba bayıldım ben… Çocuklar boyama sınırlarına takılsa da, takılmasa da harika işler çıkacaktır.

  4. Ocak 13th, 2011 at 06:22 | #5

    Ne guzel her defasinda isime (ilerde bile olsa) yarayacak biseyler buluyorum blogunda. Ben sadece yedim, ictim, yattim, kalktim sekline odaklanmisim blogumda, bi de bilim adami (kadini herneyse) olucam! =D. Cok guzel bir yazi olmus.

  5. Benden Bizden
    Ocak 13th, 2011 at 10:16 | #6

    tesekkurler banu bu faydai bilgiler icin.. ama cocuk gelip de sunu ciz dediginde cizmemeyi denesem de en sonunda elimde kalem buluyorum cogunlukla.. biraz zor yani uygulamasi..

  6. Ocak 13th, 2011 at 11:02 | #7

    16 aylık kızım yeni yeni karalamalara başladı. Oyun ablası çok güzel resimler çiziyor ve kızım da heves ediyor. Tam da “Nasıl davranmam gerekiyor?” diye sorarken kendi kendime, bu yazı ilaç gibi geldi. Okumam gereken yeni kitaplar var demek oluyor bu :)
    @BendenBizden: Ben şanslıyım bu konuda demek ki. Zira çizim yeteneğim sıfırın altındadır; her koşulda kızımdan kötü çiziyorum zaten :)

  7. Ocak 13th, 2011 at 15:41 | #8

    Emel’cim… teşekkür ederim. bebekler büyüdükçe takıldığın detaylarda şekil değiştiriyor…

    Banu’cum… sanırım bunu da bir ayarda tutabilmek gerekiyor. Ben başlarda özenliydim ama dediğim gibi bir ara ipin ucunu kaçırmışız - onun yerine hep biz çizer olmuşuz da farketmemişiz…

    ÇokBilmiş… annelik üzerine okuduğum onca gerekli - gereksiz kitap arasında ilk sıralarda yer alır; Çocuklarda Sanat Eğitimi :)

  8. Ocak 13th, 2011 at 21:10 | #9

    yine bilgilendik, donandık.. bu hamilelik iyi oldu bir ara boşlamıştın yazmayı..şikayetçiydik:) gıpta ediyorum bu kadar okuyabilmene , bravo ve kendine değil bizlere de sakladığın için teşekkürler..

  9. Husra
    Ocak 15th, 2011 at 03:58 | #10

    Banu Hanim, Susan Striker in “Young At Art” kitabiyla iki sene once tanismistim, kitap beni de cok etkiemisti. O gunden beri de kizimin eline “mandala” baskilari disinda boyama kitabi vermedim, bahsettiginiz temel kurallari da mumkun mertebe uygulamaya calistim. Yine de kitapta anlatilan, renklerin sira ile tanistirilmasi ile ilgili bolumleri ve aktiviteleri uygulamakta zorlandim, ya da usendim demek daha dogru olur :) Yalniz bu kitabin bize baska cok onemli bir katkisi oldu, esimle cocuklar icin evde bir resim kosesi hazirladik, cocuklarin her zaman ulasabilecekleri, kaliteli ve uygun resim kagitlarinin yakin bir rafta bol miktarda bulundugu, her zaman toplu ve bos olmasina ozen gosterdigimiz buyuk bir masamiz var, ve tabii crayonlarimiz, boya kalemlerimiz,vs. de ellerinin altinda. Seyahatlerimizde yanimizda bol kagit ve kalem tasiyoruz. Cocuklar bazen az ciziyorlar, bazen de saatlerce masadan kalkmiyorlar, cocuklarima bu ozgurlugu vermek beni de anne olarak cok tatmin etti. Baslangicta kizlarimin bana gosterdikleri resimleri birseye benzetmemeye calisarak ve sadece olani anlatarak feedback vermekte cok zorlandim, ama pratik yaptikca kolaylasti. Hos arada bir hala dusuyorum bu tuzaga. Gecen gun buyuk kizimin yaptigi, kesinlikle ve kesinlike kablumbaga olduguna inandigim hayvanlarla ilgili “bu kablumbagalar nereye gidiyor” diye soruverdim, kizim da gayet net bir sekilde onlar kablumbaga degil kus anne dedi :)

    Bu aralar resim kosemizi Artful Parent in yaptigi gibi daha ozgur bir atolyeye donusturmeyi planliyoruz, tabii oncelikle kiyida kosede kalmis esyalardan kurtulup bir yer acmak gerekiyor. En azindan yeni bir projemiz var, bizi bir sure mesgul eder :)

  10. Seda
    Ocak 15th, 2011 at 09:38 | #11

    Banu, tam da bugunlerde evde degisiklik yapip bir resim kosesi olusturmaya calisiyorum…Amazon’dan ornek sayfalari okuyayim diye daldim cikamadim, harika bir kitap, ben de siparis verdim :) Iyi ki bahsettin,tesekkurler!

  11. Ocak 15th, 2011 at 10:22 | #12

    Bana ihmal ettiklerimi hatırlattı.. Selim de çok güzel çizerdi bir ara.. çizdikçe de açılırdı. Şimdi okudukça farkettim ki çizmiyor bir süredir..

    ayrıca kolay gelsin hamilelik:)

  12. serap
    Ocak 15th, 2011 at 22:51 | #13

    Geçen sene ben de bu konuya takmıştım..Maya bizden resimleri çizerken destek ister olmuştu ve Walter Foster in “bak resim yapıyorum!” serisini imddıma yetişmişti. Son derece basit bir şekilde miniklere resim yapmayı heveslendiriyor ve basit nesneleri nasıl kolayca çizebileceklerini öğretiyor….Caretta Çocuk yayınlarından bulabilirsiniz..

  13. Güneş
    Ocak 17th, 2011 at 09:24 | #14

    Begüm de hep Annecimm biylikte yapalım diyordu, tahtasında birlikte karalıyorduk, şimdilerde kendisi karalıyor, ben harika olmuş dediğimde, ben yaptım birlikte yapmadık diyor. Kitabın çok azını okuyabilmiştim tekrar bir ele almak lazım..
    Sevgiler.

  14. Ocak 18th, 2011 at 16:03 | #15

    susan striker’ın kitabı müthiş gerçekten de, mutlaka okunmalı. şimdi de young at art’ı merak ettim çok.

  15. simdenaksoy
    Şubat 22nd, 2011 at 11:30 | #16

    merhabalar, bloğunla bugün itibari ile tanışmış bulunmaktayım. benim ve küçüğüm içinde verdiğin bilgiler , örnekler çok faydalı olcak. Birde en kısa sürede ingilizceyi çözsem herşey daha güzel olacak:) eline, yüreğine sağlık. kalın sağlıcakla.

  1. No trackbacks yet.