Home > kitap, oyun, paylaşmalık, yapmalık > Yeni beceriler için yeni oyunlar… (bölüm 2)

Yeni beceriler için yeni oyunlar… (bölüm 2)

Yeni beceriler için yeni oyunlar… (bölüm 1) den devam…

3) Merak (curiosity)

Öğrenme arzusu doğumla birlikte gelen bir duygu. Yaşamın hiç bir döneminde dünya çocuklukta olduğu kadar ilginç veya surprizler ile dolu gelmiyor. Çocuklar için hiçbir detay dikkaten kaçacak kadar küçük değil. Bu merak duygusu ile, çocuklar zaman zaman güvenlik limitlerini zorlayabiliyor veya ortalığı arapsaçına çevirebiliyor. Merak duygusunu yönlendirildikçe, çocukların yaratıcılık ve analitik düşünce becerileri hızla gelişiyor.

Yapışkan Eğlence (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Koli bandı, el büyüklüğünde objeler, 30cm uzunluğunda yapışkan kağıt
Yapışkan kağıdın yapışkanlı tarafı yukarıya bakacak şekilde yere koyun, köşelerinden koli bandı ile tutturun. Objeleri bu yapışkanın üzerine koyun ve bebeğinizin onları almasını izleyin.
Ek öneriler: Yapışkan yüzeye bebeğinizin elini koyun. Çıplak ayağını koyun. Yapışkan yüzeyi duvara tutturun.

Gizemli Bahçe (yeni yürüyenler için)
Süre: 15 - 20 dakika
Malzemeler: Torba veya sepet
Çocuğunuz ile dışarı çıkın ve bulduğu küçük taş, yaprak, kozaklak vs. gibi şeyleri sepete koyun. Eve döndüğünüzde sepeti boşaltın ve topladıklarınız hakkında konuşun.
Ek öneriler: Çocuğunuzdan; sizin için özel bir cisim bulup getirmesini isteyebilirsiniz. “bir kozalak getirir misin?” gibi…Topladıklarınızla bir kolaj yaparak duvarda sergileyebilirsiniz.

4) Karar Verme (decision making)

İletişim kurma veya merak her çocukta doğal olarak ortaya çıkarken, karar verme becerisi kendiliğinden gelişebilen becerilerden biri değil. Bu becerinin gelişmesi için çocuğa uygun zamanlarda, uygun ölçülerde imkan sağlamak gerekiyor ki ileride rahat karar verebilen ve kendine güvenen yetişkinler olabilsinler… Buna başlamak için ise en uygun yer günlük rutinleri. Yumurtanı haşlanmış mı istersin yoksa sahanda mı? Bu pantalonun ile hangi t-shirtünü giymek istersin? Bu beceriyi geliştiren oyunlarda çocukların düşüncelerini, kararlarını söylemeye teşvik edici olmalı.

Üç elim yok ki… (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Orta boy 3 obje; bir set anahtar, bir yumak yün, küçük bir kap gibi…
Tutabilmeye yeni başladığında bile oynanabilecek bir oyun… Bebeğinizi oturtun ve iki eline de birer oyuncak verin. Üçüncü oyuncağı teklif ettiğinizde elindekilerden birini bırakacaktır. Hangisini bırakacağına karar vermesini bekleyin.
Ek öneriler: Bebeğinizden bir oyuncağını size vermesini isteyin. Üç oyuncağı da önüne koyun, hiçbir yönlendirme yapmadan izleyin.

Hangi patates daha lezzetli? (yeni yürüyenler için)
Süre: 15 - 20 dakika
Malzemeler: patates, yağ, süt, baharatlar
Patatesleri fırında, haşlanmış, püre halinde, kızarmış ve çiğ olarak hazırlayın. Hazırlamaya çocuğunuzda yardım ederse seçmesi daha kolay olacaktır. Çocuğunuz karşılaştırmak için tadlarına baksın, beğendiklerini seçsin.
Ek öneriler: Bazı patatesleri sıcak bazılarını ise soğuk önerebilirsiniz. Ketçap vb. soslar da sunabilirsiniz.

5) Kibarlık - İyilik (kindness)

Çocuklar kibar olmayı da agresiv olmayı öğrendikleri şekilde tecrübe ederek ve gözlemleyerek öğreniyorlar. Bunun için öncelikle çocuklarımızın bizi rol model alacağını unutmamalıyız. Küçük çocukların doğaları gereği, ihtiyaçlarının anında karşılanmasını istedikleri, ben merkezci oldukları göz önüne alındığında, çocuklarda empati ve kibarlık tohumlarının gelişmesinin uzun zaman ve sayısız tekrarlar gerektirdiğini unutmamalıyız.

Öp Beni… (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 dakika
Malzemeler: Ruj ve ayna
Sıcakkanlı olmayı besleyecek bir oyun… Dudaklarınıza biraz ruj sürün ve aynayı öpün. Bebeğinize öpücük izlerini gösterin.
Ek öneriler: Çocuğunuzu yanağından öpün, yanağındaki ruj izini aynada gösterin. Çocuğunuza aynadaki ruj izlerini gösterin ev onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin.

Kalp Avı (yeni yürüyenler için)
Süre: 10 - 15 dakika
Malzemeler: Makas ve Kırmızı Karton
Kırmızı kartondan keseceğiniz kalpleri evin değişik köşelerine saklayın. Çocuğunuzun bulup getirdiği her kalp için ona bir öpücük verin…
Ek öneriler: Çocuğunuzu kapleri sizin için saklamasını isteyin, arayan siz olun. Oyunu arkadaş ve diğer aile fertleri ile oynayın. Kalpleri çocuğunuzun ulaşabileceği bir kutuya koyun, istediği zaman oyunu başlatabilsin.

6) Fiziksel Beceriler (physical ability)

Çocukluk dönemindeki kendine güveni en çok etkileyen unsurların başında fiziksel beceriler geliyor. Bebekler ailelerinin alkışları eşliğinde dönüyor, emekliyor, ayağa kalkıyor, yürümeye başlıyor… Çocuklar daha hızlı koşunca, daha uzağa atınca, daha yükseğe tırmanınca daha mutlu oluyor. Çocuklarımızı vücutlarını ustaca kullanmayı öğrettiğimiz zaman, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam için gerekli ekipmanı da sağlamış oluyoruz. Çocuklar hiçbir yönlendirme olmadan da hareketli zaman geçirebilirler ancak fiziksel becerilerinin tam kapasitelerine göre gelişebilmesi için küçük yönlendirmelere ihtiyaç duyarlar.

Çekiştirme Oyunu… (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: İrice bir makara ve yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir lastik
Lastiği makaradan geçirin ve sıkıca düğümleyin. Lastiğin ucundan tutun ve makarayı bebeğinizin önünde sallayın. Bebeğiniz makarayı sağlamca yakaladığında nazikçe çekiştirin.
Ek öneriler: Bebeğiniz lastiği çektiğinde sizi de çekiyormuş hissi vermek için ona doğru eğilin. Lastiği bebeğinizin diğer eline geçirin ve çekme kuvvetini kendisi hissetsin. Lastiğe alternatif olarak çekiştirilebilecek bir kaç oyuncak takın.

Pufidik Torba… (yeni yürüyenler için)
Süre: 15 - 20 dakika
Malzemeler: Eski gazeteler, kırpıntı kağıtlar, kalın ve en büyük boy bir çöp torbası
Birlikte gazete kağıtlarını buruşturarak çöp torbasını doldurun. Bu hareket el kaslarını güçlendirecektir. Ağzını sıkıca bağlayın. Çocuğunuzdan üzerine bastırarak içindeki havayı mümkün olduğu kadar çıkmasını isteyin. Arada alt üst çevirebilir. İşiniz bittiğinde, plastik torba çocuğunuz için tehlikeli olabileceğinden torbayı atın.
Ek öneriler: Çocuğunuz torbaya vurabilir, ileri geri yuvarlayabilir.

7) Oyunculuk - Eğlence (playfulness)

Oyunculuğun ileriki yaşamındaki başarısında ne önemi olacak diye düşünebilirsiniz. Ancak uzun çalışma saatlerinden şikayetçi, stresten yakınan, sürekli söylenen, mutsuz yetişkinleri gözümüzün önüne getirince ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Oyun oynamak çocukların doğasında olsa da, kendi kendine eğlenebilen bir kişiliğin ömür boyu devam edecek şekilde gelişmesi için çocuklarımıza gözlemleyebilecekleri ve tecrübe edecekleri olanaklar yaratmalıyız. Hayatımızın zor, stresli, sıkıcı anlarındaki eğlenceli yaklaşımlarımız, çocuklarımıza rol model olacak ve ileride karşılaşacakları zor durumlardan pozitif sonuçlar çıkartabilmelerine destek olacaktır. Oyunculuk becerisi gelişen çocukların yaratıcı yönleri de geliştirecektir.

Peçete Eğlencesi (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Bir kutu kağıt mendil
Kağıt mendil poşetinin yarısını boşaltın, bebeğinize verin. Peçeleri tek tek poşetten çıkartmaya çalışarak eğlenecektir.
Ek öneriler: Peçeteleri yuvarlayabilir, havada sallayabilir, üfleyerek havalandırabilirsiniz. Birbirinize acımıyor ki” diye peçete atabilirsiniz. Burnuzu silermiş gibi yaparak, ses çıkartabilirsiniz.

Taksi (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: İki sandalyeyi yanyan koyun ve taksi şöförüymüş gibi yapın. Çocuğunuza nereye gitmek istdiğini sorun, önerilerde bulunun. Yol boyunca gördükleriniz hakkında konuşun.
Ek öneriler: Çocuğunuzun sizi istediği yere götürmesini isteyin. Platik veya kağıt bir tabağı direksiyon gibi kullanın. Arkaya bir sandalye daha koyup oyuncakları arka koltuğa koyun. Sandalyeleri bir çizgi halinde dizin tren olsun.

————————————–
Mira’nın ilk kız arkadaşı Selin’nin annesi Çiğdem “Bebeklerimiz için yeni bir oyun blogu açalım mı?” diye sormuştu ve blogunda bir oylama yapmıştı. Ben bu fikrin muhalif kanadında yer almıştım ama sonuçta pek azınlıkta kaldım :) Oylama sonucunda Çiğdem; HAYDİ OYNAYALIM blogunu açmaya karar verdi. Ben bu kitaptan yavaş yavaş bir kaç oyun daha tercüme edip, HAYDİ OYNAYALIM bloguna ekliyorum. Çiğdem sizlerin de bu bloga yazar olmanızdan ve/veya önerebileceğiniz oyunlara bu blogda yer vermekten mutluluk duyacaktır.

————————————–

Kitaptan isteyen var ise benim ile bağlantıya geçebilir… TIK ! Fotokopi çektirebilirim ;) Yaşasın Fotokopi, Yaşasın Kaos :)

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. Nisan 4th, 2009 at 11:35 | #1

    Çok teşekkür ederiz bu oyunları bizlerle paylaştığın ve onlarla paylaştığımız oyunların onlara ne kadar faydalı olduğunu tekrar hatırlattığın için.

  2. Primarima
    Nisan 5th, 2009 at 22:27 | #2

    Gerçekden çok işe yaracak bı yazı olmus bu …ilk fotolara da çok guldum :)

  3. Nisan 5th, 2009 at 23:50 | #3

    Harikasın Banucum..Ben bu bloğun açılmasında başrol olarak yer almıştım ama bilgisyarımın azizliğine uğradığım günlere geldi açılış hemen bu işe el atıp bikaç oyun ekliycem bloğa..İngilizcem çok iyi olsaydı kitaptan isterdim ama ben ‘armut piş ağzıma düş’çülük yapıp yazılarının devamını bekliycem dört gözle:))
    Sevgiler..

  1. No trackbacks yet.