Home > beslenme, gelişim notları, paylaşmalık, sobeler > Emzirme Reformu Anketi

Emzirme Reformu Anketi

Aralık 27th, 2010 banu Leave a comment Go to comments

EMZİRME REFORMU GEREKLİ ! Çalışan Gebe ve Blogcu Anne‘ye Emzirme Reformu hareketini başlattıp, sahiplendikleri için teşekkür etmeli, daha çok kişiye duyurulmasını sağlamalı… ben bu konuda çok yazmak istememe rağmen tembellik ediyordum. Blogcu Anne herkesten cevaplamasını istemiş, benim de yazmak için bahanem oldu… (okuyanlara burada artık sadece anketler cevaplanıyor gibi gelmeye başlamıştır ama yakında düzelecektir diye not düşeyim :) )

(1) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç?
Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı yüzde 1,3. (Kaynak UNICEF Türkiye). Annelerin yüzde 98′i doğumdan sonra emzirmeye başlıyor, fakat ilk iki aydan sonra genel emzirme sorunları veya işe başladıklarında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle emzirmeyi ve anne sütüyle beslemeyi sonlandırabiliyorlar.

Durumun çok parlak olmadığını düşünüyordum ama yüzde 1.3 aklıma bile gelecek bir rakam değildi.

(2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütü ile beslediniz?

İlk 6 ay sadece anne sütü ile besledim. 4.5 ay itibarı ile beslenme amaçlı değil ama besin tadımlarına başladık. 6. aydan sonrası ek gıdalara geçtik ve 13. ay itibarı ile bizimle aynı yemekleri yemeye başladı. Kısaca anne sütü temel besin olmaktan çıkalı çok oldu ama anne sütünün tek işlevinin karın doyurmak olmadığını da çok net anladım. Şimdi neredeyse 35 aylık ve emzirmeye devam ediyorum.

(3) Kaç ay doğum izni kullandınız?
(4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?

Kendi işyerim olduğu için bu konuda şanslı olduğum kadar şanssızdım diyebilirim. Şanslıydım, çalışma saatlerimi nispeten kendim düzenleyebiliyordum. Şanssızdım, hep çalışmak zorundaydım - hiçbir müşterime doğum yapıyorum/yaptım bu ara sizinle ilgilenemeyeceğim diyemezdim. Eşim ve ekip arkadaşlarımın desteği ile durumu idare edebildim. Hemen hemen 2 aylıkken ilk kongremize gittik… 2.5 aylıkken de tam gün süren açık arazide bir incelemeye… Gittiğimiz çoğu yerde süt sağmam, muhafaza etmem ve odada babası tarafından beslenmesi pek mümkün olmadığından, Cenk Mira’yı gölge misali peşimden getiriyordu.

(5) Emzirdiğiniz ya da süt iznini kullandığınız için iş yerinde mobbing (tepki, işi bırakmanız için baskı) ile karşılaştınız mı?

Hayır… tabii şansım kendi işimi yapıyor olmam farkındayım…

(6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarıda emzirmeniz gerektiğinde sıkıntı yaşadınız mı?

İlk 3 ay, emzirmek için tuvalet tepeleri, işletme müdürünün odası, kaptan köşkü, depo vs. alternatif mekanlar yaratmak için çok çabaladım. 3 aydan sonra bunu bıraktım. Örtü ile kapanmaktan benim kadar Mira da rahatsız oluyordu ama emzirmeye uygun rahat kıyafetler veya slig ile ile kafasını bile kaldırmadan - ve pekala hiç çaktırmadan - emme işini tamamlıyordu. Emzirmek için uygun mekan bulamaya çalışarak sinirimi bozmayı bıraktım. Her yerde emzirdim. Zaten 2 yaşından sonra toplum içinde de emzirmedim.

(7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Gerek emzirme danışmanlığı, gerekse psikolojik olarak yeterince destek bulabildiniz mi?

Tabi ki desteğe ihtiyacım oldu… Öncelikle hastanedeki emzirme uzmanından, sonrasında da ilk 10 günde yaşadığımız kilo kaybında takibi yapan ve durumun normal olduğu konusunda bizi rahatlatan çocuk doktorlarından ciddi destek aldık. Tüm emzirme sürecinde en büyük destekcim ise kesinlikle eşimdi…

(8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan “sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük” şeklinde baskı gördünüz mü?

Aslında destekten çok, kösteğim olmadığı için kızımı emzirebildim demeliyim. Özellikle ilk bir ay, Türkiye’den ve kalabalıktan uzak olmamız, emzirme işini yola koyana kadar çatlak ses duymamı engelledi. Sonrasında ise  zaten kendime güveniyordum, dış seslere pek takılmadım.

(9) Emzirme Reformu’nu biliyor musunuz? Sizce Emzirme Reformu neden gerekli?

Emzirme reformunu biliyorum. İlk soru ile yüzleştiğimiz, annelerin %98inin emzirmeye başlayıp, sadece %1.3ünün emzirmeye devam edebilmesi gerçeği emzirme reformu niye gereklidir sorusunun cevabını veriyor. İğneyi de, çuvaldızı da mevcut düzene batırmalı… Anneler çalışmaya başlayınca emzirmeyi sürdürebilmek için mücadele etmek zorunda kalmamalı…

(10) Emzirme Reformu’nu web sitesinde desteklediniz mi? Destek olmak için www.emzirmereformu.com adresindeki formu doldurmanız yeterli.

Destekledim… Destekliyorum…

Ben de bunu okuyan tüm blog yazarlarından ankete ses vermelerini istiyorum. Yukarıdaki soruları yanıtladıktan sonra, veri takibi yapabilmek açısından yazınızın linkini bilgi@emzirmereformu.com adresine göndermeniz isteniyor..

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.