Home > organize işler, paylaşmalık, ürün > Eko-nomik bir Bakış Açısı ile Bebek Alışveriş Listesi - Beslenme

Eko-nomik bir Bakış Açısı ile Bebek Alışveriş Listesi - Beslenme

Ada’mın gelişi ile ara verdiğim ihtiyaç listesi yorumlarıma kaldığımız yerden devam…
Eko-nomik bir Bakış Açısı ile Bebek Alışveriş Listesi - Giriş
Eko-nomik bir Bakış Açısı ile Bebek Alışveriş Listesi - Oda

2. BEBEĞİMİZİ BESLEYEBİLECEĞİMİZ YOLLAR

1964: İsrail'li bir anne

Bahsedeceğim şey anne sütü veya mama ile beslenmesi üzerine olmayacak. Tabi ki anne sütü erişilebilirken başka bir alternatif olamaz. Anne sütünü ulaşılabilir hale getirmek için denenecek her çaba da gereklidir. Ancak beslenme konusunda ilk günleri deneyimlemeden alışveriş yapmak çoğu zaman gereksizdir. Yaşamadan anlamadım. Mira’nın 1. ayından itibaren tam zamanlı olmasa da zaman zaman işe gidip gelmek durumunda kalacağımı bildiğim için, kendimi süt sağma - saklama - sunma konusunda tam tekmil hazırlık yapmak zorunda hissetmiştim. 2 farklı markanın biberon setini - farklı aylara yönelik başlıkları ile birlikte - henüz doğmamış Mira’nın çeyizine katıp, süt sağma pompalarının değerlendirmelerine gömülmüştüm. Neyse ki o sırada bir arkadaşım bizdekini dene beğenmezsen alırsın diye beni ikna etti. İlk sahibi ikiz annesi olan çift çekimli bir Medela Pompanın lastik kısımlarını yenileri ile değiştirdim, kendisinden faydalanan 4. anne olarak kayıtlara geçtim. Emektar pompa, Mira’dan sonra bir bebek daha büyüttü, şimdi de kısmetse tekrar Ada için kullanılacak. Biberonlara gelince deneme amaçlı aldığım 2 küçük cam Dr. Brown dışındaki hiç bir biberonu kullanmadık. Zaten onu da 7-8 aylıkken almayı bıraktı bizim Mira’mız… 8 biberon, bilimum başlıkları ile ambalajlı olarak kaldı elimizde…

Anladım ki; eğer doğum sonrası en az 6 ay evde olacağınızı biliyorsanız, emzirme ve beslenme ürünlerine baştan hiç yatırım yapmamak, benim gibi hızla işe döneceğinizi biliyorsanız da yatırımı minimumda tutmak en mantıklısıymış. Merak etmeyin beslenme listesindeki her kalemin evde tam tekmil hazır olmasına hiçbir zaman ihtiyaç duymuyorsunuz. Gerektikçe alabilirsiniz.

Beslenme konusunu; emzirme, biberon, katı gıdalar olarak 3′e ana bölüme ayırarak ihtiyaçların üzerinden geçmeye çalışacağım. Eklemek istediklerinizi söylerseniz sevinirim.

A view of wet nurses feeding babies.

1940: Emziren süt anneler (wet wifes)

EMZİRME

Gereklilikler

  • Göğüs Bakım Kremi >> Özellikle ilk haftalarda bebek ve anne doğru kavrama pozisyonunu yakalayabilene kadar yaralar oluşabiliyor. Bana hastanedeki emzirme uzmanı önlemek için yara oluşmadan ilk emzirme ile birlikte bir göğüs ucu kremi kullanmamı önermiş - bir miktar da örnek vermişti. Hiç acı olmadı diyemeyeceğim ama yara yapmadan atlatabildik. Mustela kullanmıştım ama Lansinoh da çok tercih edilen markalardan biri ve emzirme konusunda doğum çantanızda ilk yer alması gereken ürünlerden biri… Bu arada, ben denemedim ama doğumdan bir süre önce, göğüs uçlarına E vitamini kapsülü uygulamaya başlamanın işe yarayacağına da inanıyorum.
  • Emzirme Sütyeni >> Eğer küçük göğüslü iseniz balensiz elastik bir sütyen de işinizi görecektir. Emzirme sütyeninde rahat edeceğiniz bir beden çok önemli; dar veya bol gelmeyecek, pamuklu cildin nefes alabileceği modelleri öneririm. Hamilelik süresince göğüsler büyümüş olsa da, doğum sonrası ilk haftada bedende büyük değişimler olabiliyor. Bu sebeple çok miktarda veya pahalı bir yatırım yapmak gerekli değil. Alınabilecek marka ve yer tespit edilip, sütün geldiği takiben ilk haftada gidilip alınabilir.
  • Göğüs kalkanı>> Emzirmediğiniz zamanlarda göğüs uçlarının çamaşıra temasını tamemen kesip, delikli yapısı ile hava almasını sağlıyor. Böylece göğüs uçlarının yara olmasını engelliyor. İçine biriken sütlerde kullanılabiliyor. Emzirmeye yeni başlandığı dönemde göğüs pedinden çok daha kullanışlı… Emzirmeye başlanan ilk günlerde el altında olmasında fayda var
  • Göğüs pedleri >> Süt akışının düzene girdiği dönemler için kullanışlı… ben ilk önce Medela’nın tek kullanımlık olanları ile başlamış daha sonraki zamanlarda ise organik yıkanabilir bir ürüne terfi etmiştim. Ayrıca stoklarım tükendiğinde günlük pedleri 2ye 3e kesmek sureti ile göğüs pedi olarak kullandığım da çok olmuştur.
  • Tülbent >> Fışkıran, kusulan sütleri silmek, gaz çıkartırken omuz bezi yapmak, dişlere mesaj yapmak, dikkatin dağıldığı dönemlerde emzirme örtüsü gibi kullanmak… emzirirken tülbentin kullanım alanı sınırsız, mutlaka el altında bulunmalı…

Güzellikler

  • Göğüs koruyucu >> Bir arkadaşım ödünç vermişti ancak kullanma ihtiyacı hissetmedik. Göğüslerinde yara-çatlak olan ve göğüs ucu yapısı sıkıntılı bir kaç arkadaşım ise bir süre göğüs koruyucu kullanarak emzirdiler, çok memnun olduklarını biliyorum. Medela, Avent, Nuby, Chicco gibi bir çok markanın ürünü Türkiye’de de satılıyor. Anne kokusunu alabilmeye devam edebilecekleri bir model tercih etmek önemli…
  • Emzirme Yastığı >> Amerika’dan klasik bir Boppy yastık almış sadece emzirirken değil, Mira’yı uyutmak, oturtmak, göbek üstü zaman geçirtmek için de tepe tepe kullanmıştım. Şimdi Sarp ile emzirmede kullanma ihtiyacı hissetmiyorum ama yavaş yavaş içine yatırabilmeye ve karın üstü vakit geçirtmeye başladım. İlla alınacak bir ürün değil ama oldumu kullanılacak çok işlevi var.
  • Emzirme hakkında detaylı bir kaynak >> Mira’yı emzirmeye başladığımda en çok kellymom.com‘dan faydalanmıştım. Hamileyken emzirmeye devam ediyor olunca, sevgilin Işıl’ın önerisi Adventures in Tandem Nursing kitabını başucuma koydum. Özge’nin kitaplığından da The Nursing Mother’s Companion ve The Womanly Art of Breastfeeding kitaplarına göz atma şansım oldu. Ne yazık ki Türkçe bu kalite hiç bir kaynak bulamadım. Keşke Türkçe’ye çevrilseler diyeceğim.
  • Annenin sürekli yanında taşıyabileceği bir su şişesi >> Sürekli dolu tutulacak bir bardak da aynı işi görür tabi ki :) Ama benim gibi su içmeyi atlayanlar için çantanızda taşıyabileceğiniz bir şişe abartmadan düzenli su içmenizi hatırlatıcı oluyor.

Gereksizler

  • Anne sütü arttırıcı içecekler >> Beklenti yüklenmeden içilmesinde bir zarar yok tabi ki… Ancak bu içeceklerin hiçbirinin mucize yaratacak formüller olmadığını gözlemledim. Kendinden memnun, dinlenmiş kalmak, iyi beslenmek ve yeterli sıvı almak… işin sırrı sadece bunlarda…
  • Emzirme Önlüğü >> Bir tek emzirme esnasında kullanılabilecek ürünleri öncelikle bebek çantasında gereksiz yer kaplaması sebebi ile kullanışlı bulmuyorum. Toplum içerisinde göğüsler fora emzirmek de bana göre değil ancak son 3 yıllık tecrübeme göre uygun seçilecek kıyafetler veya basit bir şal ile emzirme işi pekala göze batmadan yapılabiliyor.

March 1951: A young Army wife feeding her newborn baby in a cradle in a house her family can hardly afford.

1951

BİBERON

Gereklilikler

  • Göğüs pompası >> Basit bir el pompası doğum öncesinde de alabilir. Özelikle sütün ilk geldiği ve göğüslerin olağanüstü şiştiği dönemde göğüsleri hafif yumuşatarak emzirmeye başlamak gerekli oluyor. Elektrikli almakta ise acele etmemeli… Hastane çıkışını beklemeli. Belki hiç ihtiyaç duymayabilirsiniz veya daha profesyonel bir şey alabilirsiniz hatta hastane tipi bir makinayı kiralama yolunu bile tercih edebilirsiniz.
  • Biberon ve emzikleri >> Yine aceleci davranmamalı… Hemen biberon ile beslemek zorunda bile kalsanız, ilk günlerde zaten 1 veya 2 biberon yeterli olacaktır. Farklı aylar için gerekli emzikleri de ihtiyaç oldukça almalı… Öte yandan bir bebeğin çok memnun kullandığı bir markadan diğer bir bebek hiç memnun olmayabiliyor. Set halinde almaktansa bir kaç markayı önceden tesbit etmekte, acil gerektiği durumda babanın eline alınacak listesi vermekte fayda var. Çok tecrübeli olmadığımız için marka model konusunda fazla yorum yapamayacağım. Biz, Dr. Brown’lardan çok memnun olmamıza rağmen yoğun kullanım için sanırım fazla parçalı ve teferruatlıydı. Yanlız kırılır mı diye düşünmeyin, cam biberon tercih edin. Polikarbon biberonlardaki BPA mevzuunu bir şekilde duymadıysanız; benim ilk duyduğum kaynaktan buyrun okuyun ve okuyun… Ayrıca BPAsız plastiklerin dahi salgıladıkları kimyasalları duydukça benim içim camdan başka bir alternatif kullanmayı kaldırmıyor.

Güzellikler

  • Sterilizatör>> Sadece biberon ile beslenme yapılmak durumunda kaldıysanız muhtemelen böyle bir cihaza daha çok ihtiyaç duyacaksınızdır. Ancak biberon kullanım sıkılığınızı oturttuktan da sonra da pekala alabilirsiniz. Çok komplike bir alet almaya da gerek yok. Biz Mira ile mikrodalgada kullanılanılan sterilizasyon torbaları ile çözmüştük işi… Bir de sterilizasyon işine düşündüğünüz kadar uzun süre ihtiyaç duymuyorsunuz. İlk çocukta herşeyi sterilize ederken, ikinci de bulaşık makinasını kafi görmeye başlıyorsunuz - üçüncü de yere düşen emziği bir geri ağzına veriyormuşsunuz, yapanların yalacısıyım :)
  • Biberon fırçası >> Kullanacağınız biberona göre ihtiyacınız değişecektir. Geniş ağızlı biberonlarda çok ihtiyaç duyulmuyor ancak Dr. Brown gibi incikli cıncıklı modellerde ise ince ve kalın olmak üzere iki boy gerekebiliyor. Ben aldım ancak hiç kullanma ihtiyacı duymadım o ayrı…
  • Biberon düzenleyici - kurutucu >> Biberon ağırlıklı beslenme yapıyorsanız ve tezgahınız büyükse alınabilir, koyacak yeriniz yoksa tamamen gereksiz…
  • Emzik, emzik kutusu, emzik tutucu >> Yenidoğan 1-2 model denenebilir. Ancak bebeğiniz emzik almazsa, emzik tutucu-kutusu vs. hiç kullanmayacağınızı unutmamak gerekiyor :) bu hataya düşen birinden tavsiye…

Gereksizler

  • Biberon ısıtıcısı >> Sıcak suya tutarak da biberonu gayet hızlı ısıtabiliyorsunuz. Belki ilk günlerde biberonun ısısı konuşunda tereddüt edebilirsiniz ancak kısa sürede bileğinizin iç kısmına damlatarak ısıyı kontrol konusunda pratikleşiyorsunuz.
  • Mama suyu soğutucu :P >> Yeni doğan bebek pazarı o kadar büyük ki ne koysan alacak birileri bulunabiliyor. Bu ürün konusunda sanırım yorum yapmama bile gerek yok ! Tüm aldıklarımızı satın almadan önce gerçekten gerekli mi diye bir kez daha düşünmeli gerçekten…

1955: Bebeğini besleyen bir evhanımı

1955

KATI GIDALAR

Gerekliler

  • Mama Sandalyesi >> 4 - 6 aydan önce kullanılmayacağı ve klasik bir mama sandalyesinin ömrünün ise çok uzun olmayacağı unutmamalı… Benim tercihim uzay gemisi gibi görünen yumuşak sırt destekli, bir kaç yatar pozisyonlu, önü tepsi ile isole edilmişlerden yana hiç olmadı. Azıcık ayaklandığında 1 - bilemedin 1,5 - çok zorladın 2 yaşından sonra o sandalyelerde kendi kendine yemeğini yiyen bir bücür de hiç görmedim. Çok kısa sürede evde korkunç bir yer işgal etmeye başlıyor. Kolay temizlenen, az yer kaplayan, bizimle sofrayı paylaşabildiğini hissedebileceği bir model aradım. IKEA’nın mama sandalyeleri bu konuda çok başarılı, aynı şekilde masaya takılabilen portatif mama sandalyeleri de iyi ve ekonomik seçenekler… Ancak biz biraz pahalıca ama kendisi ile birlikte büyüyebilen Stokke’nin Tripp Trap modelini aldık. Tepe tepe kullanıyoruz, gerçekten uzun süre de kullanmaya devam edeceğiz. Aldığım en pahalı bebek ürünlerinden biri olmasına rağmen verdiğimiz parayı kesinlikle haketti ve etmeye devam ediyor. Bu arada daha sonra Stokke ile aynı işlevde bir model, Tchibo’nun bir temasında da karşıma çıktı. Fiyatı Stokke ile kıyaslanamayacak kadar ucuzdu. Yakalarsanız kaçırmayın düşünmeden alın diyeceğim.
  • Önlükler >> Cicili bicili modeller çoğunlukla yemek yedirirken kullanılmak için değil sadece salya ile önünü ıslatmasını engellemek için yapılmıştır. Altı plastik ile kaplı, üstü emici klasik kumaş önlükler kullanımı en kolaylardı… Mira çırt çırtla kapatılanları sökmeyi oyun haline getirdiğinden, kolları kapatan gömlek gibi giyilenlere de şiddetle itiraz ettiğinden boyundan çıtçıtlı veya iple bağlanan retro modelleri kullanabilmiştik.

Güzellikler

  • Cam Rende >> Türk annelerinin katı gıdaya geçiş klasiği :) İşe yarıyor mu? kesinlikle…
  • Tabak >> Plastik veya melamin tabaklardan setler düzmenize gerek yok. Biz Mira ile Boon’nun masaya yapışabilen bir kabı dışında hep cam-porselen tabak kullandık. Kendi kendini beslemeye - çatal kaşık kullanma evrimini tamamlamadan - 18 aylıkken başladı. Artık bizim tabaklarımızla yemek yemeyi tercih ediyor.
  • Çatal ve Kaşık >> İlk bebeklik dönemi için ucu plastik bir kaşık takımı kullandık. Onun dışında bizim setin kendi boyuna uygun tatlı takımını kullandık - kullanmaya da devam ediyoruz. Ona özel bir şey almasanızda olur.
  • Alıştırma Bardakları >> Bazı markaların, biberonu alıştırma bardağına çeviren başlıkları da satılıyor. Bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz. Benim favorim Pigeon’nun 3lü seti oldu. İlk gördüğümde Mira biberon işini bırakmıştı. O yüzden 3lü set almamış, emzikli aşamayı direk atlamıştık. Pipetli suluğu kaybetmemiş olsaydık halen kullanabilirdi.
  • Diş Kaşıyıcı >> İçi sulu buzdolabında soğutulabilen bir - iki tane almak yeterlidir.
  • Meyve Filesi >> Annelerimiz bir tülbentin içine bağlar verirlermiş. Modernize versiyonu da bu oluyor :) Tülbent işi sizi açmaz ise kendi kendine yemeyi öğrenmesinin ilk aşamasında çok kullanışlı gelecektir.

Gereksizler

  • Beslenme robotu, besin hazırlayıcı >> Bebekler ilk 6 ay yanlızca anne sütü ile beslendikten sonra, 4-6 ay arasında katı gıdalar ile tanışmaya başlayabilir ve 1 yaşını geçtiği zaman bizim yediğimiz herşeyi yiyebilir - diş sayısından bağımsız çiğneyebilir. Gerçekten biraz benim rahatlığım, biraz da doktorumuzun yönlendirmesi ile Mira 1 yaşından sonra bizimle oturup kemikli pirzola dahil herşeyi yiyebiliyordu. Robot hiç kullanmadık ve çatal ile iyice ezmek yeterlidir noktasından başlamıştık. Bu tecrübeden sonra, bir çatalla bile yapılabilecek bir iş için hepi topu 6 ay kullanma ihtiyacı hissedlecek bir makinaya yatırım yapmak anlamsızlaşıyor.

Not : Görseller LIFE dergisinin arşivinden…

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. Nisan 22nd, 2011 at 15:52 | #1

    Banucum,çok güzel hazırlamışın eminim bir çok anne adayının çok işine yarıyacaktır.
    Benim bu ürünler içinde favorilerim tülbent ve cam rende.senin emzirme yastığın da hala bizde buarada,tabi bu yastığıilla almak gerekmez, ikamesi bir çok yastık olabilir fakat ben çok rahat etmiştim,tekrar çok teşekkürler.hepinizi kocaman öpüyorum

  1. No trackbacks yet.