Home > ilkler, sağlık > Altıncı Ay… Tek Dişli Canavarım…

Altıncı Ay… Tek Dişli Canavarım…

Eylül 12th, 2008 banu Leave a comment Go to comments

Mira’cım altıncı ayında Artık profesyonel olarak oturuyor. “Anne nerede?” deyince hemen bana bakıyor… “Meme nerede?” deyince de hemen bana bakıyor. - Evdekilere bu konuda dalga geçmemelerini söylüyorum ama dinletemiyorum. - Annemin dediği gibi “Miracık artık Türkçe de anlıyor :)”

“Ne çabuk büyüyorsun… Bu minicik çorapları sen mi giyiyordun Miracım?” derken altıncı ayın sonundaki doktor kontrolünde bizi şaşırtan bir şey oluyor. Mira bu son ayda hiç uzamamış ve sadece 250gr. almış. Oysa ki bugüne kadar her ay ortalama 700 - 800gr alıyor, 2 - 3cm uzuyordu. Hatta ikinci ayında 4cm uzamış ve 1 kilo almıştı. Hep gelişimi %90 -95 aralığında gidiyordu…

“Bir sorun vardı… Neden neydi? Bahçede çok vakit geçiriyoruz diye D vitamini vermeyi kesmiştim. Kesmemeli miydim?
Tadına baktıracaz diye midesini gereksiz mi doldurmuştuk? Sütüm gelişmesine yetmiyor muydu artık? Çok çabuk büyüyor kızım diye, çok mu üst üste söylemiştim? Bu kadar sık söylememeliydim tabi… Bunlar ve benzeri yüzlerce mantıklı mantıksız düşünce, doktorun değerleri “gelişim izlem kartına” not aldığı otuz saniye içinde aklımdan geçti.

Doktorumuz aklımdan geçenlerin bir kısmını yüzümden okumuş olacak ki hemen…
“endişeleneceğiniz hiç bir durum yok”
“Bu ay sadece uzamamış ve kilo alımı da buna uygun, boyu %75 de, kilosu da %80 de, bu boy ile taşıyabileceği kilonun üst sınırında, daha fazla kilo alsaydı şişko olacaktı, son derece estetik bir gelişim göstermiş, meraklanmayın”
dedi.

Bu arada çinko takviye verelim dedi. İşte D vitaminden kaçarken başımıza bir iş daha çıkarttık. Ben “vermeli mi vermemeli mi şimdi” diye düşünürken, “çinko ülkemiz topraklarında eksik bulunan bir mineral, o yüzden bizim besinlerimiz çinko yönünden yeterince zengin değil… boyunu da uzatır. yanlış anlamayın Mira bu ay uzamış olsaydı da çinko verecektim” dedi.

Doktorun anlattıkları karşısında birazcık rahatladım. Büyüme eğrilerinin amacı obeziteyi önlemek için kilo boy oranlarını kontrol etmek ve bu değerlerin ortalamanın (%50nin) altına indiği durumlarda uyarıcı olmakmış.

Ama çinko konusunda hala rahat değilim. Türkiye topraklarında gerçekten eksik mi bu mineral? Kim araştırmış, ne zaman araştırmış, nereleri araştırmış? O yüzden mi biz Türkler uzun boylu değiliz… bütün bunlar ayrı bir konu…


Mira’cım ilk dişini 185. gününde çıkarttı, ikinci dişini ise ondan tam bir hafta sonra… Biraz huysuzluk ve buldugu herşeyi kemirmek dışında bir sorunu olmadı. Bu aralar göster dişini Mira’cım dediğimizde hemen ağzını sıkı sıkı kapıyor :)

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. sibelmuru
    Ekim 8th, 2008 at 15:02 | #1

    Merhaba ben sibel blogunuzu inceledim gerçekten çok güzel resimlerde çok güzel benimde 2 aylık bir oğlum var ismi burak onunla oyunlar oynamaya çalışyorum ABA yı ben de okudum ordaki oyunlarla birlikte bana her ay için alabileceğim oyuncak türünü hakkında yardımcı olabilir misiniz resimlerde miranın çok çeşitli oyuncakları olduğunu gördüm de bir de aktivite halısı gerekli mi eşim fiyatına göre fazla fonksiyonu olmadığı onun yerine çok çeşitli daha ucuz oyuncaklar almanın daha fonksiyonel olacağını söylüyor teşekkürler

  2. banu
    Ekim 11th, 2008 at 08:19 | #2

    Sibel, ziyaretin için teşekkürler… Mira için az sayıda ama kaliteli oyuncaklar almaya ve oyuncaktan çok birlikte oyun oynamaya özen gösteriyoruz.
    Ben ilk aylarda farklı dokuları hissedebileceği kumaş ve tahta iki üç çıngırak seçmiştim.
    Ama bebeklerimiz için her şey bir oyuncak… Mira’nın en sevdiği çıngırak küçük bir pet şişe içerisine koyduğum kum boncuklar olmuştu :)
    6. aydan sonra ne kadar seçici olma kararlılığında olsak da uzun süre kullanabileceğine inandığımız bir kaç parça aldık. Ancak hepsini bir arada tutmuyoruz. Ortalıkta yanlızca tek oyuncak bırakıyoruz. Bir kaç günde bir değiştiriyoruz.
    Aktivite minderimizi Amerika’dan 30USD’ye aldık. Bence de burada çok pahalıysa almaya gerek yok. Şimdi sana uzak gibi geliyordur ama yuvarlanma - emekleme devresine geçtiğinde minder bütün işlevini yitiriyor.

  1. No trackbacks yet.