Home > paylaşmalık, sağlık, tariflerim, yemelik > Büyüme konusu ve Muzlu kek tarifi

Büyüme konusu ve Muzlu kek tarifi

Haziran 6th, 2009 banu Leave a comment Go to comments

Perşembe günü doktorda randevumuz vardı. Mira’cım ölçüldü biçildi karşımıza ilginç bir durum ortaya çıktı… İyi haber, 3 aydır uzamayan kızımız 20 günde 3,5cm birden uzamış - 81cm olmuş %78 persentilde - Levent Bey “bu da biraz fazla olmuş ama zararı yok” diye yorumladı.

Kötü haber, yine kilo almamış, hatta 70gr verip - 10,23kg olmuş, %40 persentilde - Levent Bey benim kafama çok uygun pek rahat bir doktor olmasına rağmen bunu iyi yorumlamadı… Bundan önceki aylarda kilo almadığı zaman “boyu uzamamış, niye kilo alsın ki, enine mi büyüyecek çocuk, işini biliyor Mira’cım” diye bir yaklaşım sergiliyordu. Ama bu sefer en azından 150gr alması beklenirdi dedi. Mira iştahsız bir çocuk olmadığı için iştah şurubu vermenin anlamsız olacağını ama gerekirse pe.di.a.sure ile besin takviyesi yapabileceğimizi söyledi. Yapay beslenmeye gıcığım ya… O da bunu bildiğinden “bu bir alternatif sen değerlendir” dedi. Ben de önümüzdeki 15 gün ağırlıklı otçul olan beslenmemizi, homini gırtlak karbonhidratlar ile zenginleştirmeye karar verdim. Biz nefsimize hakim olacağız. Mira’yı 15 gün sonra enine boyuna bir daha ölçtüreceğiz.

Mira’nın günlük beslenme programı aşağıdaki şekilde yürüyor…

06:00 ….. Meme

07:00 ….. Meme

09:30 ….. Kahvaltı
Kuru Meyveli Yulaf Ezmesi - Peynirle Çırpılmış Yumurta - Hafta içi ikisini gün aşırı değiştirerek yapıyoruz. Peynir ve meyve çeşitlerini her defasında değiştiriyoruz. seyahatlerde de otellerde kafelerde menülerde bulunuyor… Hafta sonları Tahin Pekmez Ekmek, Omlet, Pankek gibi alternatifler deniyoruz.

11:00 ….. Meyve veya Yoğurt

12:00 duruma göre 14:30 ….. Öğle Yemeği
Mira gün içerisinde 2 saatlik tek bir uyku uyuyor. Genellikle 13:00 gibi yatıyor, 15:00 gibi uyanıyor ancak bazen yoğurdunu yedikten sonra oynarken uykusu geliyor bu durumda tıka basa mide ile uyumasın diye öğle yemeğini yedirmeden yatırıyoruz. Kalkınca yiyor yemeğini… Yemek olarak artık evde ne pişerse ondan yiyor. Ancak her öğünde farklı bir şey yedirmek istiyoruz. Acil durumlarda alternatifsiz kalmamak için her yemekten Mira için bir kaç porsiyon ayırıp buzluğa koyuyorum.

15:30 ….. Meyve / Yoğurt

17:30 ….. Yoğurt / Yoğurt

19:00 ….. Akşam Yemeği

21:00 ….. Meme

23:00 ….. Meme

Fazla mı rahatım diye rahatsızım bugünlerde, geçer diye bekliyorum. “Yemek konusunda 6 büyük hata” konusunda yazı yine biraz rahatlatıyor beni…

Arada yediği meyve / yoğurt öğünlerine pasta börek eklemeye karar verdim. Dün bir kek yaptım, super oldu, yeme de yanında yat…

Tarifini yazayım. Bir de yeni objektifimden bir kaç kare fotoğraf ekleyim…

MUZLU HAVUÇLU KEK

Tarif Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri Kitabından uyarlandı.

  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı krem tartar (olmadığında yerine elma sirkesi koyuyorum)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz (ben Mira tükürdüğü için ince çekiyorum)
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı pekmez
  • 1 tane havuç rendesi
  • 1 tam + bir de yarım eskimiş yumuşamış muz

* tarifin orjinalinde muz yok. 1 su bardağı havuç rendesi, tarçın karanfil ve muskat ile tatlandırılmış. Ben de havuçlu diye başladım yapmaya ama havuçları rendelerken, rafta duran muzlar gözümü tırmalayınca, bir de rendeleme işine devam etmeye üşenince bu tarif çıktı ortaya…

Fırını 160 dereceye getiriyorsunuz. Yumurtaları yaklaşık 10 dakika çırpıyorsunuz. Güzel kabaran bir kek için işin püf noktası bunun için üşenmemekten geçiyor. Boza kıvamını alan yumurtalara pekmez ve zeytinyağını ekleyerek bir daha çırpıyorsunuz. Sonra da kuru malzemeleri ekliyorsunuz. Ceviz, muz püresi, havuç rendesi en son ekleniyor. Önce az yumuşamış tereyağ ile yağlayıp, sonra unladığınız kalıba döküyorsunuz, 160 derecede 50 dakika pişiriyorsunuz. Fırından çıkartıp, 10 dakika bekliyor sonra kalıptan çıkartıyorsunuz. Afiyetle yiyorsunuz.

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. Haziran 9th, 2009 at 12:36 | #1

    Miracım nolur öyle ağlama. Bak burda benim içim eriyor. Yerim seni sıkarım kolları. Banu ben çok seviyorum Mira’yı maşallah. Bu arada Mira benden sağlıklı besleniyor. Meyve yoğurt :) Mert’e ikindi kahvaltılarında muhallebi (eskidendi artık yemek istemiyor), tost, tuzlu tatlı muffinler, börek… evde ne olursa ne yapmışsam onu veriyorum. Elinde bahçede, parkta yiyerek geziyor. Kaşık tabaktan sıkıldığını farkettim. Eline veriyorum yesin de nasıl yerse yesin modundayım. Çok iyi düşünmüşsün pasta börek dünyasına geçmeyi, ver eline yesin. Unutmayalım onlar çocuk. Bebeklikten çıktılar aslında. Senin keki de deneyeceğim. Çok enfes görünüyor. Tabi dediğin gibi bizim nefsimizi tutmamız lazım :)

  2. Haziran 10th, 2009 at 00:37 | #2

    Bir blogda okumuştum bir anne,çocuğunun muayene sonrası 300 gr verdiğinden , iştahsız ama hareketli olduğundan bahsediyordu(kim olduğunu hatırlayamıyorum). Maşallah Mira’nın iştahı yerindeymiş madem. Annesinin bu harika kekini(bu hafta deneyeceğim şekersiz ve pekmezli oluşu çok hoş) ve yapacağı diğer hamurişlerini yedikten sonra kilo alacağına eminim. Başka tarifleriniz olursa onları da bekleriz:)
    Bu arada http://www.annelerbilir.blogspot.com‘da çocuklar için tasarımlar var.Beğeniceğizi düşündüm.Özellikle içi doldurulabilir mama kaşığı ve mama soğutucu çok hoş.

  3. Haziran 10th, 2009 at 07:18 | #3

    Bige hoşgeldin :) Mira’da çok hareketli… Ancak doktorumuz hareketli olmasının kilo alması ile ilgilisi yoktur dedi. Mira’nın 3 ay kilo almamış olması - ki ondan önce bir 3 daha almamıştı - biraz sıkıntı… Ama çok da önemli değil… Takip edeceğiz o kadar…

    Bu arada bahsettin kaşıktan biz de var. Markası Boon… Harika ürünleri vardır. Yanlız kaşık biberon ilk katı gidaya başladığı günler için uygun. Pütürüklüler için pek uygun olmuyor. Biz masaya yapışan mama tabağını da kullanıyoruz. Çok da memnunuz…

  4. Haziran 10th, 2009 at 23:28 | #4

    Hoşbulduk:) Gerçekten çok eğlenceli şeyler.Modern tasarımlar benim de ilgi alanımdır.Güzel haberlerinizi bekliyoruz.Sevgiler…

  5. Emine
    Haziran 11th, 2009 at 13:36 | #5

    Merhaba Banu hanım, benim de 13 aylık bir kızım var. Ben de kızımın yemeklerini çeşitlendirmeye çalışıyorum. Kahvaltı seçeneklerinde yulaf ezmesini ben de düşünmüştüm. Fakat aldığım yulaf ezmesinde”Yüksek lif içerdiğinden süt çocuklarına önerilmez” diye yazıyordu. Doktorumuz da pek önermedi. Sizin ve doktorunuzun bu konudaki fikrini merak ettim. Yulafın farklı bir çeşidini falan mı kullanıyorsunuz? Bu arada tarifini verdiğiniz keki yaptım. Pek bi güzel oldu. Kızım da severek yedi. Paylaşımlarınız için teşekkürler.

  6. Haziran 11th, 2009 at 18:47 | #6

    Emine Hanım, bizim doktorumuz 10. aydan sonra bizim yemeklerimize başlayabileceğini söyledi. 1 yaşından sonra ise artık biz ne yesersek herşeyi yiyebileceğini hiç bir kısıtlama yapmaya gerek olmadığını söyledi - yulaf ezmesi de dahil… Ben yulafı 10 aylıkken pirinç unu ile karıştırarak başladım. 1 yaşından beri de tek başına süt ile pişirerek veriyorum. Mira severek yiyor - zaman zaman yaşadığımız kabızlık sorununu da artık yaşamıyor.

  7. laviş
    Kasım 26th, 2010 at 21:12 | #7

    merhaba banu hanım ,bende ankaradayım ve 19 aylık bir kızım var ve sakıncası yoksa doktorunuz levent beyin tam adını ve adresini alabilirmiyim?

  8. Kasım 26th, 2010 at 22:18 | #8

    Doktorumuzun adı Levent Şükrü Akgüngör
    Muayenehane telefonu: 427 77 55
    TOBB ETÜ Hastanesinde de (eski MESA) hasta kabul edebiliyor.

    Bu yazının üzerinden neredeyse 20 ay geçti… Kilo alma hızı aynı yavaşlıkta devam ediyor. Boy %70lerde kilo ise %40-50 civarlarında… Levent Bey Mira’nın büyüme eğrisinin normalinin bu olduğuna karar verdi, rahatladı, dolayısıyla ben de :)

  1. Ağustos 26th, 2010 at 07:24 | #1