Home > BEÖ, kitap, paylaşmalık, yapmalık > B.E.Ö. Sonbahar

B.E.Ö. Sonbahar

Mira ile B.E.Ö. Sonbahar etkinliğimize geçen ay başladık. Sanırım kışı görmeden de sonlandırmayacağız :) Yine attık kendimizi dışarılara ama en çok da kendi bahçemize… Tanıdığı bir yerin sonbahar ile değişimini görsün diye… Yazın hergün bahçede bir kaç saat kaldığından, Mira bahçesini biliyor. Böylece, gün ve gün, bahçesindeki ağaçların, çiçeklerin, yaprakların, renklerin farklılaşmasını izledi… Genelde yere bir örtü attık… Örtünün altında çıtırdayan yaprakların üzerinde yuvarlandı. Çıtırdama sesleri çok hoşuna gitti. Dökülen sarı yaprakları yoldu. Küçük parçalara ayırdı. Kuru yaprakları mıncıkladığında, ufalanıp elinde bir şey kalmayınca çok şaşırdı.

Bu arada, biz - her yıl olduğu gibi sonbaharın gelişine inanmayıp - annemin de sözünü dilemeyip - bahçe çardağımızı toplamadık. O da ilk şiddetli yağmur ile yıkıldı. Kalan sağlam parçalarını, bundan önceki yıllarda yıkılanların sağlam parçalarının yanına kaldırdık. Seneye kalanlar ile bir çardak elde edebileceğimiz konusundaki inancımızı da kaybetmedik :) Sonrasında yavaş yavaş bahçemizin kışa hazırlamaya başladık. Masaları, sandalyeleri, minderleri, rüzgar çanlarını, fenerleri kaldırdık. Kuruyan çiçekleri kestik. Yabani otları yolduk. Domates bahçemizin son mahsüllerini kaldırdık. Biraz da kekik topladık. Tabi Mira hep yanımızdaydı… Merakla izledi, bahçedeki sonbahar koşturmacasını… Çok eğlendi… Biz de ona bakarak eğlendik… Konusu “Kış Hazırlığındaki Hayvanlar” olan bir sonraki B.E.Ö. etkinliği için hala bir fikir bulamasak da en azından “Kış Hazırlanan Bahçe” veya “Kışa Hazırlanan Ailem” konulu bir etkinlik yapmış olduk :)

Sonbahar etkinliklerimizi son olarak Harika Çoçuk Nasıl Yetiştirilir? kitabından bir faaliyet ile pekiştirdik. Mira için bir sepet dolusu sürpriz eşya hazırladım. Kuru kozalak, taze kozalak, kabuk tarçın, lavanta torbası, kekik torbası, kestane, kestanenin dış kabuğu, keçiboynuzu, zencefil kökü, küçük şişe içerisinde tıngırdayan mercimek, küçük tahta ayna, tahta kaşık, midye kabuğu, kuş tüyü…vs… Eşyaların bir kısmının sonbahar etkinliklerimiz sırasında bahçede de gördüğü, ellediği, kokladığı nesnelerden olmasına özen gösterdim. Meraklı tazem teker teker inceledi sepettekileri… 1 saatten fazla sürdü. Son zamanlarda hiç bir şey onu bu kadar yerinde sabit tutamamıştı. Taze kozalağı dişlemesini engellemek dışında hiç müdahale etmedim. Yanında oldum ama sessiz kaldım. Her bir parçayı keşfederken ki coşkusuna ise hayran kaldım. Montessori’nin yazdığı gibi “Yaşamın kaynağına o kadar yakın ki, sırf eylem uğruna eyleme girişiyor. Bizim ne bildiğimiz, ne de hatırladığımız yaratıcılığın yolu da budur işte…”

Sepeti salonun bir köşesinde tutmaya ve içine sürpriz yeni eşyalar eklemeye devam ediyoruz. Mira da sık sık kontrol ediyor hazinelerini…

Bu arada bilmeyenler için Harika Çoçuk Nasıl Yetiştirilir? kitabının yazarı Tim Seldin Uluslararası Montessori Konseyi ve Montessori Vakfı Başkanı… Montessori eğitimi hakkında fazla bilginiz yok ise başlangıç yapabileceğiniz çok iyi bir kitap… Montessori felsefesini evinizde - günlük yaşamınızda nasıl hayata geçirebileceğinizi anlatıyor.

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. Kasım 8th, 2008 at 18:41 | #1

    Çok güzel bir aktivite bu Banu. Hava güzel olursa yarın ben de uygulıyım, gerçi biz de bugün dökülmüş yapraklar arasında yürüdük, serin ama güneşli havada gezdik ama üşür diye yere oturtmamıştım Ardayı.. Belki de bu kadar pimpirikli olmamak gerek.. Birkaç kozalak, yaprak, taş ilgisini ççeker bizimkinin de mutlaka.. Fikir için teşekkürler.. Sevgiler..

  2. Kasım 9th, 2008 at 23:08 | #2

    Tebrik ederim seni Banu. Çok yaratıcı ve güzel. Aktivite fikrini bulmaktan öte uygulamak daha zor. zaman, nereji ve mekan gerekiyor. anladığım kadarıyla sende hepsi mevcut.
    sevgiler

  3. Nisan 14th, 2009 at 15:56 | #3

    Biz nasıl kaçırmışız bunu en kısa zamanda önce evden bulduklarımla hazırlamak isterim, sadece inceliyor sanırım değil mi? anlatılmıyor…
    Teşekkürler.Sevgiler.

  4. Nisan 14th, 2009 at 17:01 | #4

    Gunes sepet ile ilk karşılaşıldığında hiç konuşulmuyor, müdahale edilmiyor. Sessizce ne yapacağı izleniyor :)

  1. No trackbacks yet.