Home > kitap, oyun, paylaşmalık, videolar, yapmalık > Yeni beceriler için yeni oyunlar… (bölüm 1)

Yeni beceriler için yeni oyunlar… (bölüm 1)

Hatırlıyorum… Yaşım 30′u geçip, çocuk sahibi olmamız fikri aklıma düşmeden çok çok önceleri, ne bebek, ne de çocuklar ile vakit geçiremezdim… Sıkılıyorlarmış gibi gelirdi ama itiraf ediyorum aslında sıkılan bendim. Karşımda gördüğüm sadece benim sıkılgan psikolojimin bir yansımasıydı.

Amazon’dan 4 al 3 öde kampanyası ile hamileyken aldığım kitaplardan biri idi :
The 2,000 Best Games and Activities… Sadece 344 sayfada bebeklikten - 8 yaşa kadar aktivitelerin anlatıldığını okuyunca kitabının kapsam ve içeriğinden kuşku duymuştum. Bebeklik dönemine ait fazla bir şey bulamayacağımı, diğer yaşların ise çok yüzeysel geçildiğini düşünmüştüm. Kampanya kapsamında alacak 4. kitabı bulamayınca nasıl olsa bedavaya gelecek diyerek almıştım. Mira aramıza katıldıktan sonra bu kitap hakkındaki fazla ön yargılı yaklaştığımı düşündüm. Şimdiler de ise çok çok önyargılı yaklaşmışım, iyi ki almışım diyorum.

Yazarı, çocuklarımızın yaşam boyu ihtiyaç duyacakları ve bebekliklerinden itibaren oynarken geliştirebilecekleri 7 beceriyi seçmiş. Kitabın ön sözünde de; oyun oynarken bir veya bir kaç beceriye odaklanabileceğimizi ama çocukların da büyükler gibi aynı anda bir çok beceriyi kullanabileceğini unutmamamız gerektiğini belirtmiş.

Kitapta oyunlar öncelikle bu becerilere göre, daha sonra ise bebekler - yeni yürüyenler (toddler) - 3 yaş - 4 yaş - anaokulundan 3. sınıfa diye yaşlara göre sınıflandırılmış. Çoğu oyun için 5 - 10 dakika gibi kısa bir süre yeterli… Oyunların bazıları bilindik ama bazıları değişik… hangi oyunun, nasıl bir beceriyi geliştirebileceği konusunda düşündürmesi ise kitabı benzerlerinden ayırıyor.

Kitapta yer alan becerileri anlatacağım hatta bu becerilere yönelik bebek - toddler oyunlarından örnekler vereceğim.

1)   İletişim (communication)

Çocuklarımızın dil kullanımı ve kelime bilgisi yönünden en hızlı gelişim gösterdikleri zaman erken çocukluk dönemi diye adlandırılan 3 - 4 yaş arası… Çocuklarımızın iyi iletişim kurmayı öğrenebilmeleri için onlara dil yönünden zengin bir çevre sağlamamız ve oyunlar ile iletişim kurmalarını teşvik etmeliyiz.

Kutuya Konuş Oyunu (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Elinizde tutabileceğiniz küçük bir kutu
Kutuyu ağzınıza yaslayıp, bebeğinize seslenin. Kutudan gelen ekolu sesiniz bebğinizin ilgisini çekecektir.
Ek öneriler: Değişik bir kaç kutu ile farklı sesler çıkartabilirsiniz. Kutuyu bebeğinize uzatıp onunda kutuya ses çıkartmasını teşvik edebilirisiniz. İki ayrı kutu kullanıp bebeğiniz ile karşılıklı kutulara konuşabilirsiniz. Oyuncak bir telefon ile telefonda konuşma alıştırmaları yapabilirisiniz.

Parmak Adam (yeni yürüyenler için)
Süre: 10 - 15 dakika
Malzemeler: Renkli resimli bir kitap
Kitabın sayfasında bir obje seçin. “bir …. görüyorum” dedikten sonra parmaklarınızı yürüterek sayfadaki resmin üzerine gelin ve “işte buradaymış!” diye seslenin.
Ek öneriler: Çocuğunuz parmak yürüyüşü yapabilir. Birlikte parmaklarınızı yürütebilirsiniz.

Videoda Mira henüz 2 aylık, İzmir havaalanında…  Mira’cım iş arkadaşım Sibel Teyzesi ile muhabbet halinde… İleride bu çocuk yollarda büyüdü dersem ispatı çok :)  İletişimden söz edince aklıma geldi, ekleyeyim dedim.

2) Konsantrasyon (concentration)

Konsantrasyon becerisinin küçük çocuklarda doğal olarak gelişmesi pek nadir görülüyor. Oysa çocuğumuz konsantre olarak bir görevi tamamlayabilme becerisine, sadece okulda değil, yaşamının her alanında ihtiyaç duyacaktır. Bu beceriyi geliştirmeleri uzun bir süreç ama bu sürecin ilk yıllardan başladığını göz ardı etmemek gerekiyor. Çocukların konsantre olma yeteneklerini geliştiren oyunların net bir başlangıcı, gelişmesi ve sonu olmalı. Çocuk bir görevi - oyunu bitirmenin keyfini almalı ki tekrar tekrar oynasın…

Spagetti Yakala (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Bir miktar pişmiş spagetti
Mama sandalyesinin tepsisine veya bir tabağa bir kaç tane spagetti koyun. Bebeğinizin bunları teker teker parmakları ile yakalamaya çalışmasını ve ağzına götürmesini izleyin. Gerekirse spagettileri kolay yutabilmesi için bir kaç parçaya bölün.
Ek öneriler: Spagettileri bir plastik bir kabı ters çevirerek altına saklayın, bebeğinizin onları bulup yemesini izleyin. “Bir tane de bana ver” diyerek bebeğinizin elinden yiyin.

Nehiri Geçelim (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: İnce mukavva veya kalın kağıt, makas, bant
25 - 30 cm. çapında daireler kesin. Yere yakın aralıklar ile düz bir çizgi oluşturacak şekilde yapıştırın. Sanki nehirdeki taşlara basarak karşıya geçiyormuş gibi yapın, çocuğunuzun sizi taklit etmesini teşvik edin.
Ek öneriler: Daireleri düz çizgi yerine biraz kavisli yerleştirebilirsiniz. Çocuğunuz daireleri geçerken -dur -devam diye yönlendirebilirsiniz. Çocuğunuza sen bana yol göster deyip, onu takip edebilirsiniz. Müzik temposuna göre dairelere basabilirsiniz.

arkası yarın :)

bunlara da göz atabilirsiniz…

  1. Nisan 2nd, 2009 at 10:46 | #1

    Cok guzel oyunlar bunlar. Ilk ücünü vaktiyle yaptık halada yapiyoruz ama nehir geçme oyununu ilk defa duydum ve bayıldım. Ilk firsatta oğluşla nehirleri aşacağız. Paylaştığın için teşekkürler…

  2. Nisan 2nd, 2009 at 12:03 | #2

    Yerim ben onu şeker şey, maviler de pek yakışmış miraya.Mimiklerde muhteşem, çok tatlı bir kız bu banu çok.

  3. Nisan 2nd, 2009 at 14:52 | #3

    Bende baby guide diye bir kitap almistim amazonda. Ondada bu tür oyunlar var ve defne bu oyunlarin oyun oldugu anlayip bayiliyor…
    Fotoraflar cok sirin…

  4. berdil
    Nisan 17th, 2009 at 14:51 | #4

    Merhaba.blogunuzdaki paylaşımlarınız 2 çocuk annesi olarak çok hoşuma gitti teşekkür ederim.yazılarınızı okurken Amazon’dan 4 al 3 öde kampanyası ile kitap edindiğinizi belirtmişsiniz.ne kadar sevindiğimi anlatamam.2 gündür amazon’dan listemdeki kitapları almaya çalışıyordum. 4-for-3 Books tarafından girdim ve kitapları işaretleyerek sepete attım. ama bir türlü ödeme kısmına geçtiğimde indirimi yapmıyor.nerede yanlış yaptığımı bulamıyorum.çok rica ediyorum bana bu konuda yardımcı olur musunuz? Mira’ya sevgiler…

  5. Nisan 17th, 2009 at 21:42 | #5

    Berdil teşekkür derim. Yanlış hatırlamıyorsam tam ödemeyi yaparken indirim yapılıyordu. Daha öncesinde niye indiirm olmadı diye takıldığımı hatirlıyorum ama açıkçası 2 yıl önce aldığım için çok da net hatırlamıyorum.

  6. Mayıs 6th, 2010 at 09:56 | #6

    Merhabalar, sayfanızı daha yeni buldum ve inanılmaz hoşuma gitti çünkü benim de 13 aylık bir oğlum var ve aynı keyifleri, sorunları, komiklikleri, endişeleri ben de yaşıyorum. Ben kitap değil ama bir site önermek isterdim. Parents.com sitesine hamileliğimden beri üyeyim ve her an güncel olarak ne yaşadığımı hangi evrelerden geçtiğimi (hem hamilelik hem de bebekle hayatta) çok güzel anlatan açıklayan bir site. Ne yazık ki benim hiç çocuklu arkadaşım yok (ben bebek yapan ilkim :)) o yüzden bazı zamanlarda kendimi cok yanlız hissediyorum ve bu site bana inanılmaz destek ve yardımcı oluyor cünkü oğlumun yaptığı çoğu şeyin doğru ve sağlıklı olduğunu anlatıyor. Kesinlikle tavsiye edilesi bir site ama artık sizin siteyi de favorilerime aldım onu da takip edip en azından benim gibi birilerinin aynı evrelerden gectiğini okuyup rahatlayacagım.
    Sevgiler Sila

  7. Ocak 3rd, 2011 at 21:58 | #7

    Yerim ama ben bu tatlı çocugu ya bu kadar şeker olunmazki :)

  1. No trackbacks yet.